fbpx

MALI PROJEKTI MJESNIH ZAJEDNICA U centru žele stabla platana, u Kuljanima igralište

3mali projekti

Savjeti mjesnih zajednica dostavili su Gradskoj upravi spisak želja sa “malim projektima” za kvalitetniji život u svom naselju.

Građani su se svojski potrudili da predlože koje to problemčiće u naselju mogu riješiti sa 2.500 KM, koliko će dobiti iz gradskog budžeta.

Jedan od zanimljivijih prijedloga stigao je od stanovnika MZ Centar 2, koji su zatražili novac za sadnju tri platana na svojoj teritoriji, a u kojima će moći uživati i ostali građani. Predsjednik savjeta Lazo Roljić tvrdi da je ovo najljepše drvo, koje raste do trideset metara i da bi ga trebalo biti više u Banjaluci.

– Stabla platana planiramo rasporediti na različite dijelove naselja, u dvorištu škole „Ivo Andrić“ kod ograde prema udruženju penzionera, jedno stablo preko puta Narodnog pozorišta i ideja je da treći platan posadimo na trotoaru do parka Petar Kočić- kaže Roljić, i dodaje da je jako bilo teško pronaći lokacije za sadnice jer u gradu ima mnogo drveća i skoro da nema slobodnog prostora za novu sadnju.

Drugim projektom žele da opreme dječije igralište u Ulici Petra Rađenovića, postave mali tobogan, ljuljašku za bebe i konjić na feder, kao i klupu.

Da naprave igralište za najmlađe priželjkuju i u Kuljanima, gdje kažu imaju oko 7.000 stanovnika, a djeca nemaju svoj prostor.

– Tražili smo od jedne firme predračun i uspjeli smo se uklopiti u 2.500 KM sa dvije ljuljaške, klackalice, malom vrteškom i klupom za roditelje. U ovolikom naselju nemamo igralište i mislimo da je dvorište područne škole idealna lokacija za ove sadržaje- kaže predsjednik savjeta Jovica Tomić. Uskoro očekuju, dodaje, i da bude uređen sportski teren popravljeni koševi i golovi, što je projekat koji su kandidovali lani.

Starčevica bi mogla da dobije šest klupa, a lokacije gdje su one građanima najpotrebnije odrediće kasnije, kaže predsjednik savjeta Predrag Starčević. Predloženi su za sada, parkovi i prostor buduće teretane.

– Nadamo se da ćemo ovaj put imati više sreće jer se za naš prošlogodišnji projekat za dogradnju igrališta niko nije javio na tender- govori on.

Mještani Rosulja odlučili su dobijenim novcem urede autobusko stajalište u Viteškoj ulici, koje nema dobru infrastrukturu i nadstrešnicu, a koje koristi veliki broj putnika, potvrdili su u savjetu ove mjesne zajednice.

Svakom po 2.500 KM

Budžetom je za 57 naselja planirano 150.000 KM, a građani su mogli predložiti po dva projekta vrijednosti do 2.500 maraka kojima će riješiti manje infrastrukturne radove, urediti spoljašnjost i unutrašnjost objekata i dvorišta mjesnih zajednica, ali i značajnih objekata i njihove okoline na području naselja.

(Srpskainfo)