fbpx

Lovci pronašli 25 uginulih labudova: Potvrđeno prisustvo ptičijeg gripa

Lovci pronašli 25 uginulih labudova: Potvrđeno prisustvo ptičijeg gripa

Foto: Jelena Jevđenić/Impuls

U Republici Srpskoj utvrđeno je prisustvo ptičijeg gripa i određene su mjere za suzbijanje ove bolesti na ugroženom području Gradiške i Srpca, rekao je pomoćnik ministra za veterinarstvo Negoslav Lukić.

On je istakao da su 6. februara lovci pronašli 25 uginulih labudova u mjestu Donja Dolina, na granici sa opštinom Srbac, te je na uzorku od pet uginulih labudova utvrđeno prisustvo genoma virusa influence ptica, dok su ostali leševi zbrinuti na propisan način.

S obzirom na to da je riječ o pojavi influence ptica kod divlje populacije nije bilo potrebno donositi stroge mjere, te se donesene odnose na pojačani nadzor, osiguravanje i održavanje higijenskih uslova i biosigurnosnih mjera u svim objektima za uzgoj i držanje živine – naveo je Lukić, prenosi Srna.

On je rekao da su nadležne veterinarske organizacije, kao i farmeri, obavezni da svako uginuće živine ili promjenu zdravstvenog statusa prijave nadležnoj veterinarskoj inspekciji.

-Obzirom da je riječ o pojavi ptičije influence kod divljih ptica, izvoz mesa živine u zemlje EU nije ugrožen. Nesmetano će se obavljati i unutrašnji promet živine, proizvoda od živine i jaja, uz poštovanje propisanih veterinarskih mjera – istakao je Lukić. Podsjetio je da je u proteklih šest mjeseci ptičiji grip kod divljih ptica prijavljen u većini država Evrope, a kada je riječ o zemljama okruženja to su Srbija, Hrvatska, Slovenija i Mađarska. Ptičiji grip u Srpskoj posljednji put je registrovan 2021. godine.