fbpx

Zelenski razriješio dužnosti glavnog komandanta, na čelo vojske dolazi zapovjednik ‘sovjetskog tipa’

Zelenski razriješio dužnosti glavnog komandanta, na čelo vojske dolazi zapovjednik ‘sovjetskog tipa’

Foto: Reuters

General pukovnik Oleksandr Syrsky bit će novi zapovjednik ukrajinske vojske nakon što je predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak navečer objavio da je zamijenio generala Valerija Zalužnog, što je najnoviji obrat u dugotrajnoj sagi između Zalužnog i Zelenskog, koji je smjenu najavio prije deset dana.


Neki strani mediji prenose kako bi odluka da se Syrsky imenuje kao zamjena mogla biti nepopularna među ukrajinskim vojnicima.

Naime, 58-godišnji zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga zaslužan je za vođenje odbrane Kijeva u prvom mjesecu rata, a zatim za orkestriranje uspješne protuofanzive u sjeveroistočnoj regiji Harkiva u jesen 2022.

No, kako piše Washington Post, među redovnim vojnicima, Syrskog posebno ne vole, jer ga mnogi smatraju komandantom “sovjetskog tipa” koji je predugo držao snage pod vatrom u istočnom gradu Bahmutu kada se Ukrajina trebala povući.

Zelenski je rekao da se razmatraju promaknuća i drugih komandanata, jer se očekuje da će nekoliko generala biti smijenjeno zajedno sa Zalužnim. Zelenski je rekao da je zamolio Zalužnog da ostane dio “tima ukrajinske državne budućnosti”.

U objavama na društvenim mrežama Zelenskog i Zalužnog, njih dvojica poziraju rukujući se uz osmijeh.

“Donesena je odluka o potrebi promjene pristupa i strategije”, napisao je Zalužni.

U objavi Zelenskog navodi se da je “zahvalio” Zalužnom (50) za “dvije godine zaštite Ukrajine”. Dodao je da su na sastanku u četvrtak razgovarali o “ažuriranom vodstvu” ukrajinske vojske, za koje je sada došlo vrijeme.

N1