fbpx

Ljekari počinju štrajk 19.9.2018.

20180516135115 478718

Obavještenje o štrajku je jutros stiglo na adrese svih sindikalnih predstavnika ljekara i medicinskih sestara. Štrajk je zakazan tri dana prije otvaranja rekonstruisanog Kliničkog centra u Banjaluci.

Predizborna kampanja u Republici Srpskoj, koju je danas pompezno ispred Palate RS u Banjaluci započela vladajuća elita, neće proteći bez problema. Urušavanje zdravstvenog sistema moglo bi da joj bude nova omča oko vrata, jer će medicinari u svim zdravstvenim ustanovama u RS 19. septembra stupiti u štrajk.

Obavještenje je jutros stiglo na adrese svih sindikalnih predstavnika ljekara i medicinskih sestara, a detalji „neposluha“ biće poznati naredne sedmice, saznaje Žurnal. Sve ovo desiće se samo tri dana prije raskošnog otvaranja rekonstruisanog Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjaluci pod sloganom „Svi pod jedan krov“, čija su dugovanja odavno premašila 100 miliona KM.

„Ovo će biti polučasovni štrajk upozorenja. Ljekari i svo medicinsko osoblje rade u nemogućim uslovima. Prinuđeni su da prava traže na ulici. Štrajk će početi u 11 časova“, kaže izvor Žurnala.

Predstavnici Strukovnog sindikata doktora medicine RS odavno upozoravaju na sve lošiji položaj medicinara u RS, a sve veći broj njih, pogotovo mladi kadar, odlazi u inostranstvo. RS, kako ističu, ostaje bez najboljih i najkvalifikovanijih ljudi u zdravstvu.

“Odlazak medicinskog kadra iz RS je rezultat djelovanja ministra zdravlja Dragana Bogdanića. On u javnost iznosi podatke koji nisu alarmantni da u pitanje ne bi doveo svoj rad. To se najlakše može vidjeti uvidom u statistiku zavoda za zapošljavanje i na društvenim mrežama, gdje su informacije o ljekarima koji su već otišli iz RS i prave mjesto za svoje kolege da dođu i rade u drugim zemljama”, rekao je polovinom prošle godine Miodrag Femić, predsjednik ovog sindikata.

U kakvom stanju je zdravstvo u RS, kako je tada naveo, najbolje govore podaci o blokadi računa domova zdravlja, za šta odgovornost snose i direktori zdravstvenih ustanova, ministar zdravlja i Fond zdravstvenog osiguranja.

“Od lošeg rada i nemara ministra i Fonda najviše stradaju pacijenti i oni koji su direktni davaoci usluga. Normalno je da pacijenti budu ljuti, ali ne na izvršioce usluga, jer su nama ruke vezane i ne možemo da radimo svoj posao”, zaključio je Femić.

Po sindikalnim podacima, u posljednjih pet godina RS je napustilo više od 350 ljekara, a samo u decembru prošle i januaru ove godine posao u inostranstvu je našlo njih 53. Njemačka je i dalje zemlja u koju najčešće odlaze. Plata medicinskog tehničara u RS iznosi oko 500 KM, u Srbiji oko 700, a u Sloveniji 1.600. Austrija i Njemačka plaćaju isto toliko, samo u evrima.

„Vjerujete li meni ili svojim očima“, ukratko bi mogao da bude prevod prošlogodišnjeg saopštenja resornog ministra Dragana Bogdanića, koji navodi da ljekari ne govore istinu. Stanje u zdravstvu, smatra, uopšte nije loše. Naprotiv.

„Potpuno su netačne informacije Strukovnog sindikata doktora medicine RS prema čijim navodima je ‘od početka decembra prošle godine Srpsku napustilo 53 doktora specijalista’. Nije zabilježen odliv kadra u mjeri u kojoj bi na bilo koji način ugrozio rad ovdašnjih zdravstvenih ustanova. Upozoravamo da iznošenje netačnih i paušalnih tvrdnji o masovnom odlasku ljekara specijalista unosi nesigurnost i strah kod pacijenata, čiji bi interes svim zaposlenim u zdravstvenom sistemu trebalo da bude na prvom mjestu”, saopštio je Bogdanić prošle godine.

U svim javnim zdravstvenim ustanovama u RS, tvrdi bez konkretnih dokaza, 2017. godine radni odnos je prestao za ukupno 61 doktora medicine i 175 medicinska tehničara.

(zurnal.info)