fbpx

“Kruži neki papir par dana, ne znamo od koga”: Gradi se hidroelektrana u Krupi?

4niska

Projekat izgradnje Hidroelektrane Krupa niska je obavijen velom tajni. Niko o njemu ne zna dovoljno. Ni mještani, ni nevladine organizacije ni gradska uprava.

Mještani ponajmanje. Zabrinuti su i zbunjeni. Znaju samo da će sutra „Urbis centar“ vršiti uviđaj na mostu preko rijeke Vrbas u Krminama s ciljem pribavljanja urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju HE Krupa niska.

„Konkretno ne znam o čemu se radi, da li je to opet nekakav potez koji je u okviru predizborne kampanje ili šta, sada govorim u svoje ime, a ne kao član Savjeta Mjesne zajednice, ne znam. Koliko je sada bitno praviti elektranu tu, kada smo već poslali dopise Gradu da nam se uradi proširenje puta prema nama u Krminama, i to je pitanje. Znam samo da su podijelili neke papire, i da će u četvrtak doći da vrše uviđaj.“ Rekao je u izjavi za Elta televiziju član savjeta MZ Krmine i mještanin Srbo Božić

O gradnji hidroelektrane puno se govorilo u ponedjeljak naveče na javnoj rasapravi o nacrtu gradskog budžeta u Krupi na Vrbasu. Niko iz gradske uprave nije znao o čemu se zapravo radi. Ni prvi čovjek grada nema dovoljno informacija o ovom projektu.

„Znam svojevremeno da se Grad Banjaluka još 2005. Godine usprotivio izgradnji HE Krupa visoka. Ja se mogu sjetiti kao narodni poslanik da je jedina odluka koju je Skupština donosila o dodjeli koncesije, negdje 2004. kada su dodijeljene dvije koncesije za hidroelektrane na Vrbasu da sam glasao protiv. Znam da je taj projekat propao i da se koncesionar i republičke institucije i danas dan potežu po sudovima. O novom projektu imam informacija samo iz medija, i ne znam o čemu se tu tačno radi.“ kaže banjalučki gradonačelnik Igor Radojičić.

Ni u nevladinom sektoru ne znaju puno o samom projektu. U Centru za životnu sredinu rekoše da su se više puta obraćali Hidroelektranama na Vrbasu u vezi ovog projekta ali da odgovor nikada nisu dobili. Ipak znaju da je procedura za pribavljaljnje urbbanističko tehničkih uslova pokrenuta.

„Mi u Centru za životnu sredinu smo dobili informaciju da je u toku uviđaj za pribavljanje urbanističko tehničkih uslova za gradnju te hidroelektrane o kojoj nemamo preciznijih informacija. Planiramo da odemo u četvrtak u Krmine da vidimo kakvo je raspoloženje mještana, ali podsjećam da je 20 000 banjalučana 2005, bilo protiv gradnje HE Krupa visoka. U svakom slučaju napominjem da ćemo biti oštri u svom stavu da smo protiv gradnje hidroelektrane na Vrbasu“, rekla je u izjavi za Banjalučku hroniku Elta telelvizije, Jelena Ivanić, iz Centra za životnu sredinu.

O čemu se zapravo radi. Naime prije tačno mjesec dana, prilikom obilaska radova na izgradnji hidroelektrane Bočac 2, direktor ZDP Hidroelektrane na Vrbasu, Nedeljko Kesić najavio je da će ovo preduzeće zatražiti koncesiju za gradnju još dvije manje hidroelektrane na Vrbasu. Prva je Krupa niska! On je tada rekao se ne plaše reakcije građana i nevladinog sektora, u vezi realizacije ovog projekta, te da će upravo građani na ovom području njegovom realizacijom imati najviše koristi, jer će samo mještani Krupe dobiti desetak kilometara nove saobraćajnice i dva nova mosta.

S druge strane u gradskoj upravi rekli su nam su da gradnja mosta u Krminama ne može biti povezana sa ovim projektom. Grad već duže vrijeme planira gradnju mosta u Krminama, kao i izmještanje postojeće saobraćajnice. U nevladinom sektoru kažu da će pomno pratiti stanje na terenu, i intervenisati na vrijeme.

(Elta TV)