fbpx

Članovi porodice povezani s gotovo polovinom slučajeva trgovine djecom

5trgovina ljudima

Prema novim podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), UN agencije za migracije gotovo polovina identificiranih predmeta trgovine djecom počinje s nekim od članova porodice.

Te statistike, koje su ključne za napore sprečavanja trgovine ljudima, identifikacije i zaštite preživjelih zasnovane su na podacima koje je objavio The Counter - Trafficking Data Collaborative /Zajednički podaci o borbi protiv trgovine ljudima/ (CTDC), prvi portal u svijetu s podacima o trgovini ljudima koji je uključio podatke što su ih prikupljale mnogobrojne agencije.
 
- Obim uključenosti porodice u trgovinu djecom je do četiri puta veći od slučajeva trgovine odraslim osobama što ukazuje na potrebu većih napora naročito usmjerenih na djecu i njihove porodice. Osim toga, članovi porodice će se prije odlučiti da regrutiraju dječake od djevojčica - navode iz IOM-a.
 
Djecom se najčešće trguje u svrhu prisilnog seksualnog iskorištavanja, prosjačenja i rada u kući. Novi podaci također pokazuju da će djeca najvjerojatnije biti prisiljena na trgovinu korištenjem fizičke, seksualne i psihološke zloupotrebe, dok će odrasle osobe najvjerojatnije biti stavljene pod kontrolu nakon što im se oduzmu dokumenti ili ako neko zloupotrijebi njihov status neregularnog boravka u stranoj državi - navodi se.
 
CTDC je novi portal, koji je pokrenuo IOM u partnerstvu s Polarisom, nevladinom organizacijom koja se bori protiv i radi na sprečavanju modernog ropstva i trgovine ljudima. Taj portal je najveći otvoreni izvor podataka na svijetu, a podatke je prikupio veliki broj aktera koji rade u oblasti borbe protiv trgovine ljudima. CTDC nastavlja s izgradnjom partnerstva s drugim akterima u oblasti borbe protiv trgovine ljudima, a NVO Liberty Asia /Oslobodimo Aziju/ je najnoviji saradnik.

(Fena)