fbpx

Konjičko drvorezbarstvo na reprezentativnoj listi Uneska

news 2015 May p5100416 648447310

Na jučerašnjem zasjedanju Komiteta za očuvanje nematerijalne kulturne baštine u Južnoj Koreji usvojena je odluka o upisu konjičkog drvorezbarstva na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

“Upis konjičkog drvorezbarstva na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine od izuzetnog je značaja za BiH i kao takav daje podsticaj daljim aktivnostima na očuvanju bogate nematerijalne kulturne baštine BiH, te pokazuje našu snažnu posvećenost primjeni Unesko Konvencije iz 2003. godine o očuvanju nematerijalne kulturne baštine”, rekao je ministar civilnih poslova Adil Osmanović.

Drvorezbarstvo je umjetnički zanat sa dugom tradicijom u opštini Konjic.

Drvene rezbarije, koje uključuju namještaj, sofisticirane enterijere i male dekorativne predmete, ističu se svojim prepoznatljivim ručno izrezbarenim motivima i ukupnim vizuelnim identitetom.

Rezbarenje je sastavni dio kulture lokalne zajednice, mjera ljepote, prijatnosti kućnog enterijera i tradicija koja stvara osjećaj zajednice i pripadnosti. To je, takođe, ekonomski održiv, društveno inkluzivan i ekološki održiv zanat kojim se bave različite etničke grupe i koji služi i kao instrument dijaloga i saradnje.

Zanat je široko rasprostranjen među stanovnicima Konjica, a vlasnici porodičnih radionica za rezbarenje drveta su najodgovorniji za očuvanje elementa, obučavanje učenika drvoprerađivača i popularizaciju zanata.

Proces nominacije konjičkog drvorezbarstva započet je još 2014. godine, u saradnji federalnog Ministrastva kulture i sporta i lokalne zajednice u Konjicu koja baštini ovaj element, podsjećaju u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Konjičko drvorezbarstvo je drugi element nematerijalne baštine iz BiH koji je, nakon zmijanjskog veza, uvršten na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

(SRNA)