fbpx

Klizište tri puta u sedam dana zavrnulo slavine

2klizista

BANJALUKA - Mještani naselja Srpske toplice, Kočićev vijenac, Pobrđe, Karanovac i niže zone Lauša te Ulice Đure Đakovića u posljednjih sedam dana tri puta su ostali bez vode zbog aktiviranja klizišta u Ulici manjačkih ustanika u Srpskim toplicama.

Gradonačelnik Igor Radojičić kazao je da se klizište ponovo aktiviralo u petak i da je došlo do pucanja cijevi. Zbog toga je ovih pet naselja ponovo bilo bez vode.

"Ova lokacija je kritična zato što se preko nje odvija magistralni saobraćaj i zato što su tu dva glavna vodovoda te glavni vodovod za čitav grad. Ako bi on bio ugrožen, moglo bi biti ugroženo snabdijevanje vodom cijelog grada", kazao je Radojičić.

Dodao je da sanacija zahtijeva kompletna geološka istraživanja.

"Ako je riječ o većem pomjeranju terena, onda to zahtijeva postavljanje željeznih konstrukcija, stabilizaciju i skupe poslove", istakao je Radojičić.

Dodao je da su klizišta nepredvidiva i da ih je na području grada registrovano 120, a više se aktiviraju u jesen i proljeće zbog čestih padavina.

Zoran Popović, v.d. direktora "Vodovoda", kazao je da ovo preduzeće ne može da riješi problem pucanja cijevi koji je prouzrokovalo klizište, a koje se u posljednjih sedam dana aktiviralo tri puta.

"U sanaciju magistralnog puta moraju se uključiti republičke institucije, kao što su 'Putevi RS'. 'Vodovod' može zamijeniti cijevi, ali to ništa ne rješava, jer je krenula erozija zemljišta prema Vrbasu", istakao je Popović.

Pojasnio je da će "Vodovod" morati raditi projekat zajedno s "Putevima RS".

Zamolio je potrošače za strpljenje i razumijevanje zbog čestih prekida u vodosnabdijevanju posljednjih dana zbog kvarova izazvanih aktiviranjem klizišta.

Iz "Puteva RS" u petak nismo dobili komentar, jer je Nenad Nešić, v.d. direktora tog preduzeća, bio na putu. On je u srijedu rekao da "Putevi RS" čekaju da "Vodovod" završi svoj dio posla, odnosno da popravi kvar, pa da oni mogu pristupiti rješavanju tog problema.

"Mi ćemo obezbijediti neometano odvijanje saobraćaja. Vrijeme izvođenja radova zavisiće od toga kakvo je klizište i koliki će biti obim posla", pojasnio je Nešić.

Klizište u Srpskim toplicama bilo je aktivno i proteklog vikenda, zbog čega je na 24 časa bez vode bilo šest naselja, kao i u srijedu, kada je pet naselja opet ostalo bez vode.

Nadležni su u petak radili na otklanjanju kvara kako bi mještani naselja Srpske toplice, Kočićev vijenac, Pobrđe, Karanovac i niže zone Lauša te Ulice Đure Đakovića do kraja dana dobili vodu.

(Nezavisne)