fbpx

Lisica šeta tranzitom, medvjed na Banj brdu

2lisica

U gradskim i prigradskim banjalučkim naseljima sve je učestalija pojava divljih životinja, pa je tako lisica prije nekoliko večeri viđena u naselju Nova varoš kako prelazi tranzit prema Petrićevcu.

Takođe, na društvenim mrežama kruže objave da je u oktobru primijećen medvjed u rekreativnoj zoni na Banj brdu, pored Rajnerovog vrela.

Perica Kepčija, koji je vidio lisicu u Novoj varoši, kaže da se nije bojao kada je primijetio lisicu, nego da je samo bio iznenađen.

“Kada smo je vidjeli, rekli smo: ‘Lisica’, a ona se ukopala i dalje nastavila svojim putem preko tranzita u pravcu Petrićevca”, ispričao je Kepčija.

Ivica G., mještanin Nove varoši, kaže da lisicu nije vidio i da ne strahuje za svoju sigurnost, nego za djecu, te tvrdi da je lisica koja dođe u naselje najvjerovatnije bijesna.

“Lisica koja dolazi – ona je mirna, ne napada, ali je bijesna. Trebalo bi je uhvatiti i vratiti u šumu. Životinje su gladne, nekada su u bivšoj državi bila hranilišta za životinje na rubu sela, sada toga više nema pa dolaze do sela napadaju ovce, pa čak stignu i do grada”, rekao je ovaj Banjalučanin.

Stručnjaci smatraju da divljač posjećuje prigradska naselja, jer zaluta u potrazi za prirodnim staništem i hranom, te da je to sasvim normalno.

U Lovačkom udruženju “Zmijanje” Banjaluka, kažu da je prirodno stanište medvjeda šuma, tako da nije čudno što se medvjed pojavio na Banj brdu, te da on uglavnom pri susretu bježi od ljudi.

“Pojava lisice je izolovan slučaj i nije riječ o bjesnilu. Nema opasnosti u bilo kojem smislu, to su uobičajene pojave”, rekli su u “Zmijanju”.

Stevo Rogulja iz Lovačkog saveza RS, kaže da lisica nije čudo u gradskim naseljima, a da s vremena na vrijeme u grad siđe i medvjed, kao što je bio slučaj u naselju Lazarevo 2015. godine, kada je i odstrijeljen.

“Oni su uglavnom u potrazi za hranom, jer su sela izolovana i nemaju hrane, pa je životinje sve više nađu u gradskim smetlištima i divljim deponijama na kojima se snalaze, nije to ništa čudno”, rekao je Rogulja.

Dodao je da svako lovište gospodari i vodi računa o životinjama koje se nalaze na njihovom području.

(Nezavisne)