fbpx

Kineski jezik u školama Srpske

vlcsnap 2018 01 26 21h19m23s4

Đaci u pet škola u Srpskoj, učiće kineski jezik. “To je po izboru, i ne ocjenjuje se”, kažu direktori škola. Prve riječi naučiće đaci u OŠ Sveti Sava u Istočnom Novom Sarajevu gdje je otvorena i prva učionica za učenje kineskog jezika.

Opremila ju je Kineska ambasada, a koristiće je 142 đaka. Među njima su i Anja i Ana Marija, koje nestrpljivo čekaju prvi čas.

“Kineski jezik je naizgled težak i njihovo pismo je veoma komplikovano, ali nadam se da ću ga savladati i zaista ću se potruditi da naučim kineski jezik”, rekla je Anja Furtula.

“Želim da proputujem svijet, a ako hoću da proputujem svijet moram znati i razne jezike”, rekla je Ana-Marija Plemić.

“Sve više je novih prijava”, kaže Danijela Mrda, direktor škole “Sveti Sava” , a to je iznenadilo i Ambasadorku koja nije krila oduševljenje.

“Zaista me raduje što sam vidjela veliko interesovanje mešu djecom u Republici Srpskoj za učenje kineskog jezika, kao i za upoznavanje sa kineskom kulturom”, rekao je ambasador Kine u BiH Čen Bo.

“To je izazov za mladog čovjeka”, kaže premijerka i uvjerava da će u školama posao naći i profesori kineskog jezika sa Univerziteta na Palama.

“Mlad čovjek danas ne trpi barijeru koja ga ograničava ukoliko ne poznaje jezike onih koji su danas najpozvaniji, da tako kažem na međunarodnoj ekonomskoj sceni da vode politiku ili da kreiraju određene projekte. To će biti velika šansa za naše mlade ljude”, rekla je premijerka RS Željka Cvijanović.

U banjalučkoj OŠ “Georgi Stojkov Rakovski”, razmišljaju i da prošire broj odjeljenja. Velika je prednost, kažu, što će učenici imati priliku da besplatno nauče kineski jezik.

“Naše je da obezbijedimo prostor i učenike koji su zainteresovani. Mi zasad ćemo početi sa dvije grupe učenika od šestog do devetog razreda, s tim što ćemo anketirati i učenike četvrtog i petog razreda da vidimo da li ima u tom uzrastu zainteresovanih da bi mogli da proširimo2, rekao je direktor OŠ “Georgi Stojkov Rakovski” Dušan Mišljenović.

Prvi čas na kineskom jeziku, mogao bi da bude već u martu, kad Kineska Ambasada riješi koje će to nastavnike dovesti iz Kine. Svoje prve časove čekaju i u OŠ “Sveti Sava” iz Doboja, “Srbija” iz Šamca i u srednjoškolskom centru “Foča”.

ATV