fbpx

Guardian: I BiH na listi top 10 zemalja za avanturiste

neretva rafting 620x330

Britanski list Guardian objavio je listu 10 najboljih zemalja za avanturistički turizam. Među njima se, i to na desetom mjestu, našla i Bosna i Hercegovina, a ljubiteljima adrenalina preporučuje se rafting na njenim prelijepim rijekama.

Na prvom mjestu nalazi se Novi Zeland s planinskim biciklizmom, na drugom je velški Pembroukšir s vožnjom kajaka, dok je na trećem mestu Bolivija, u kojoj se preporučuje vožnja bicikla kroz džunglu.

Na listi su i Indonezija (penjanje na vulkan), Norveška (trčanje i krstarenje), Vijetnam (kanjoning), Džerzi (plivanje), Indija (putovanje Himalajima) i ponovo Norveška (pješačenje Troltungom).

Autor teksta ističe da je Bosna vrlo potcijenjena destinacija, jer je riznica arhitektonske i prirodne ljepote.

“Tu možete da nađete avanturu. Na obnovljenom Starom mostu u Mostaru posjetioci mogu da skaču sa 20 metara visine u Neretvu. Ovu predivnu rijeku možete da doživite kroz rafting koji prolazi kroz stjenoviti kanjon. Rafting smo počeli iz Konjica, 75 minuta vožnje udaljenom od Sarajeva i Mostara. Dobićete svu potrebnu opremu i slijedi šest sati ispunjenih adrenalinom. Vidjećete spektakularne vodopade, prirodne izvore, možete da ronite pod stijenama i plivate u brzacima. Staza je dostupna većini, od iskusnih raftera do početnika. Bilo je vrlo uzbudljivo”, navodi se u tekstu, prenosi b92.