fbpx

BiH za izbore planira potrošiti oko 8,5 miliona KM

glasanje izbori 620x330

Za provođenje ovogodišnjih općih izbora u Budžetu BiH namijenjeno je oko 8,5 miliona KM, od čega je za naknade biračkim odborima predviđeno oko četiri miliona, a ostatak za preostale aktivnosti.

Iz Centralne izborne komisije (CIK) navode da će iz dijela sredstava koja nisu namijenjena za naknade biračkim odborima biti finansirano štampanje glasačkih listića, rad glavnog centra za brojanje, te naknade za lica koja će biti zaposlena u Sekretarijatu CIK-a BiH na određeno vrijeme i po ugovoru o djelu.

“Takođe, ovim sredstvima biće finansirani i distribucija i transport izbornog materijala, slanje izbornog materijala biračima koji glasaju putem pošte, informativne kampanje za birače i druge aktivnosti”, kaže portparol CIK-a Maksida Pirić.

U CIK-u nemaju precizne podatke koliko će koštati određene aktivnosti u vezi sa provođenjem ovogodišnjih izbora. Razlog za to je što se mnoge od usluga nabavljaju putem tendera, pri čemu se bira najpovoljnija ponuda.

U budžetu BiH za 2018. godinu koji je usvojila Parlamentarna skupština BiH, za finansiranje CIK-a predviđeno je 11,2 miliona KM, što je za skoro 8,4 miliona KM više nego u prošloj godini.

Za ugovorene usluge u vezi sa sprovođenjem izbora namijenjeno je 5,6 miliona KM, dok je za nabavku materijala za potrebe izbora izdvojeno oko 1,5 miliona KM.

Stavka za telefonske i poštanske usluge u ovogodišnjem budžetu CIK-a zbog planiranih izbornih aktivnosti iznosi 651.000 KM i za 587.000 KM je viša nego prošle godine.

Provođenje izbora povećalo je u odnosu na prošlu godinu i budžetske stavke CIK-a za usluge prevoza i goriva za 117.000 KM, te za iznajmljivanje opreme i imovine za 84.000 KM.

Za zapošljavanje po ugovoru i na određeno vrijeme u CIK-u za poslove u vezi sa provođenjem općih izbora namijenjeno je 250.000 KM.

Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić ranije je istakla da pravovremeno usvajanje budžeta u parlamentu BiH omogućava provođenje izbora na način kako je to Komisija tražila.

(BHRT)