fbpx

Kesić: HE "Bočac dva" jedna od najmodernijih, 32 nova radna mjesta

4kesic

BANJALUKA - Hidroelektrana "Bočac dva", koja će sutra biti puštena u rad, jedna je od najmodernijih izgrađenih na ovim prostorima u posljednjih nekoliko godina, u nju je uloženo 42 miliona KM i omogućiće otvaranje 32 radna mjesta, izjavio je direktor "Hidroelektrana na Vrbasu" Nedeljko Kesić.

Kesić je naglasio da je hidroelektrana izgrađena 37 godina poslije puštanja u rad hidroelektrane "Bočac jedan".

"Nova hidroelektrana se nalazi na toku rijeke Vrbas, sedam kilometara nizvodno od hidroelektrane `Bočac jedan`. Hidroelektrana `Bočac dva` ima dva ugrađena potopljena agregata. Jedan agregat će raditi bez prestanka, a drugi na dodtoku do 120 metara kubnih u sekundi", rekao je Kesić Srni.

Studija ekonomske isplativosti pokazala je da će investicija biti otplaćena već za sedam godina.

"Vrijednost investicije je 42 miliona KM. Posebno je važno da je preduzeće `Hidroelektrane na Vrbasu` finansiralo ovaj projekat iz vlastitih sredstava u iznosu od 90 odsto, a preostalih deset odsto su kreditna sredstva", istakao je Kesić.

Izgradnja hidroelektrane "Bočac dva" omogućila je i otvaranje 32 radna mjesta, uključujući i visokoobrazovane inženjerske profile radnika, a primljeno je i 15 priparvnika.

Kesić je rekao da će početak proizvodnje u hidroelektrani "Bočac dva" doprinijeti poboljšanju elektroenergetskog bilansa Srpske.

"Hidroelektrana `Bočac dva` trebalo bi da opslužuje privredu i građane što jeftinijim proizvodom. NJen doprinos biće veliki, posebno zbog toga što je u zapadnom dijelu Srpske skoncentrisan najveći dio privrede i stanovništva. Na zapadni dio Srpske otpada 51 odsto ukupne potrošnje, a proizvodimo samo 5,5 odsto ukupne količine električne energije u sistemu `Elektroprivrede`. Posebna prednost je što će jedan agregat biti stalno na raspolaganju privredi", napomenuo je Kesić.

On je rekao da će sutra biti otvorena i mala hidroelektrana instalisane snage 586 kilovata, koja se nalazi u neposrednoj blizini hidroeleketrane "Bočac jedan".

"Ta hidroelektrana će nam služiti za vlastitu potrošnju i kao garancija za pouzdanost rada sistema, a višak električne energije plasiraćemo u mrežu. NJena ekonomska isplativost je veoma dobra s obzirom na to da je njen godišnji prihod 590.000 KM", kaže Kesić.

On je istakao da bi svečanom otvaranju trebali da prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Željka Cvijanović, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić i drugi koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta i stvorili uslove za izgradnju hidroelektrane.

"Posebno mi je zadovoljstvo zbog toga što je opredjeljenje Vlade i političkog rukovodstva Srpske da `Elektroiprivreda Republike Srpske` ostane u vlasništvu Republike i što je opredjeljenje institucija da gradimo nove hidroelektrane. Drago mi je što sam među prvima u sistemu `Elektroprivrede` koji je izgradio ovakvu elektranu i što smo to učinili sopstvenim sredstvima", istakao je Kesić.

Instalisana snaga Hidroelektrane "Bočac dva" je 8,76 megavata, a projektovana godišnja proizvodnja 42 gigavat-časa električne energije.

"Hidroelektrane na Vrbasu" su u maju 2014. godine dobile koncesiju za izgradnju Hidroelektrane "Bočac dva". Ugovor sa izvođačem građevinskih radova potpisan je u julu 2015, a počeli su u septembru iste godine.

(Srna)