fbpx

Kako se u Republici Srpskoj mogu liječiti građani bez zdravstvenog osiguranja?

zdravstvo epa

 Foto: EPA

Vlada Republike Srpske 20. maja ukinula je vanrednu situaciju, zbog čega su neosigurani građani ostali bez besplatne zdravstvene zaštite. Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske je od početka pandemije koronavirusa finansirao zdravstvene usluge i za neosigurane građane. Po tom osnovu, u protekle tri godine Fond je izdvojio više od 150 miliona konvertibilnih maraka.

Od početka sedmice građani koji nemaju zdravstveno osiguranje u Republici Srpskoj moraju plaćati pune iznose zdravstvenih usluga. Umjesto participacije od 1,5 KM, neosigurani plaćaju pregled kod porodičnog doktora 30 KM, a kod doktora specijaliste 40 KM. Kontrolni pregledi su za 10 KM jeftiniji od prvog pregleda. Laboratorijska analiza krvne slike i urina košta 50 KM, davanje injekcija 11 KM.

MILIJANA STANKOVIĆ, ljekar porodične medicine

"Pregled ljekara specijaliste porodične medicine sa osnovnim laboratorijskom analizom i EKG-om za neosigurane pacijente je 100 maraka. U ovoj sedmici niko se nije odlučio da plati pregled, već su otišli u Fond zdravstvenog osiguranja.“

A u Fondu zdravstvenog osiguranja pozivaju neosigurane građane da dođu u najbližu poslovnicu i informišu se o mogućnostima sticanja prava na zdravstvenu zaštitu. Pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu imaju i lica čiji dohodak po članu zajedničkog domaćinstva nije veći od najniže plate u Republici Srpskoj. Tretiraju se kao lica bez prihoda.

DARIJA FILIPOVIĆ, portparol Fonda zdravstenog osiguranja RS

"Pored lica bez prihoda, trudnica i porodilja koje nemaju zaposlenje, ako nemaju drugi osnov, preko partnera mogu na zdravstveno biti prijavljeni po osnovu svog stanja. Lica starija od 65 godina, ako nemaju nijedan drugi osnov, mogu po osnovu svojih godina biti prijavljeni; oboljeli od malignih bolesti.“

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, među najvećim dužnicima za doprinose su zdravstvene ustanove. Najveći dužnik je Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, a zatim bolnice u Istočnom Sarajevu, Doboju i Foči.

NEBOJŠA ŠEŠLIJA, direktor bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu

"Naš dug za poreze i doprinose je 25 miliona. Ono što je bitno istaći je da se dug odnosi na period od 2011. do 2019. godine od kada redovno izmirujemo obaveze prema zaposlenim i svim fondovima.“

U Savezu sindikata RS ističu da im se sve više radnika žali da im poslodavci ne uplaćuju doprinose. Ističu da će preduzeti sve mjere kako bi alarmirali kontrolne organe da kažnjavaju nesavjesne poslodavce.

GORAN STANKOVIĆ, generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske

"To je veoma veliki problem. Sigurno je da se mora pod hitno reagovati. Kao pravnik moram reći da je zakonska obaveza pravo na bruto platu, pravo radnika i obaveza poslodavca da dio plate radnika uplaćuje na obavezne vidove osiguranja.“

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja, u prošloj godini za 67 hiljada radnika u Republici Srpskoj poslodavci nisu redovno uplaćivali doprinose. Od toga, za čak 45 hiljada - ni za jedan mjesec.

BHRT