fbpx

Saopštenje Helsinškog odbora za ljudska prava povodom organizovanog odlaska građana na Miting nade

Helsinški odbor za ljudska prava

Foto: Helsinški odbor za ljudska prava

Saopštenje prenosimo u cjelosti.

U Helsinškom odboru za ljudska prava, smatramo veoma štetnim i pogrešnim aktivnosti političkih stranaka u Republici Srpskoj i njihovih lidera, na organizovanju masovnih odlazaka, članova političkih stranaka i navijačkih grupa, u Beograd, na „miting nade“.

Miješanje u unutrašnja pitanja suverenih država je nedopustivo, i ne samo što predstavlja kršenje međunarodnog prava, već može imati dalekosežne loše posljedice po region. Nadamo se da će Srbija, njeni građani i institucije, imati dovoljno mudrosti i snage, da političkim dijalogom i demokratskim sredstvima rješavaju svoja unutrašnja pitanja.

Kontinuiranim dodvoravanjem vlastima u Beogradu, politički lideri u Republici Srpskoj, pokušavaju ostvariti ličnu političku korist, umjesto da se fokusiraju na rješavanje vrlo ozbiljnih i dubokih problema, enormne korupcije vlasti na jednoj strani, i sve većeg siromaštva građana na drugoj strani.

Odlazak u Beograd i podrška ideji „srpskog sveta“ neće rješiti ni jedan životni problem građana samo će stvoriti dodatnu regionalnu nestabilnost.

Bilo bi korisno, da se umjesto populističke demagogije, politički lideri posvete jačanju vladavine prava, izgradnji mira i saradnje, te međusobnoj podršci u procesima evropske integracije.

Helsinški odbor za ljudska prava