fbpx

Godišnjica masakra u ulici Vase Miskina, ubijeni su u redu za hljeb

Masakr Vase Miskina Vijesti ba

 Foto: Vijesti.ba

Na današnji dan 1992. godine, pripadnici Vojske RS počinili su jedan od najstrašnijih zločina tokom opsade Sarajeva.

Bio je to Masakr u ulici Vase Miskina, današnjoj Ferhadiji.

Srpske snage su ispalile tri minobacačke granate iz pravca Borija i usmrtile 26, a ranile 108 građana Sarajeva.

Dan prije masakra u Sarajevu je boravio ruski ministar vanjskih poslova Andrei Kozirev i dogovorena je, pored ostalog, obustava vatre. U skladu s ovim dogovorom, 27. maja 1992. godine u 6 sati ujutro trebalo je stupiti na snagu primirje, te su građani Sarajeva bili “ohrabreni” stati u red za hljeb, koji je u jednu prodavnicu u ulici Vase Miskina dopremljen oko 9 sati, a ubrzo su u blizini dostavljeni i mliječni proizvodi. Dok je trajala podjela hljeba, u 9.55 sati, na ovu lokaciju ispaljene su granate.

Bilo je to prvo masovno stradanje građana u opkoljenom Sarajevu u periodu agresije od 1992. godine do 1995. godine. Masakr u ulici Vase Miskina jedan je od 230 primjera masovnog ubijanja civila u vrijeme opsade Sarajeva. Za ovaj zločin niko nije sudski procesuiran.

Tokom opsade ubijen je 11.541 građanin Sarajeva, među njima 1.601 dijete, a više od 50.000 civila je bilo lakše ili teže ranjeno. Procjenjuje se da je oko 500.000 projektila ispaljeno na Sarajevo za vrijeme opsade. Na grad je sa položaja Vojske RS dnevno u prosijeku ispaljivano 329 granata.

 

Vijesti.ba