fbpx

Kad će se graditi auto-put SA-BG?

2autoput

Da li će se i kojim trasama graditi auto-put Sarajevo-Beograd, te ko će i na koji način to finansirati, na današnjem sastanku turske delegacije i ministarstava saobraćaja BiH, Republike Srpske i Federacije nije dogovoreno.

Sve će biti poznato tek nakon što Turska izradi Studiju opravdanosti.

Turska delegacija želi da prikupi sve informacije. Danas su saslušali prezentaciju strateških planova preduzeća putevi i auto-putevi Rebublike Srpske i Federacije BiH, a narednih dana će na teren da obiđu planirane trase. Tek nakon toga, direkcija Autoputeva Turske izradiće Studiju opravdanosti koja će biti ključna za donošenje svih ostalih odluka.

''Razgovarali smo i o modelima finansiranja, ali stav turske delegacije je da u ovom momentu to ne mogu da kažu'', ističe ministar komunikacija i saobraćaja u Savjetu ministara BiH Ismir Jusko i dodaje:

''Oni žele da sve dostupne informacije budu stavljene u jedan dokument i da njihove stručne ekipe procijene šta su prioriteti projekta u oba planirana putna pravca. Tek nakon toga imaćemo informaciju koji model finansiranja će biti predložen''.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske Nataša Kostić ističe da su predstavnici Srpske na današnjem sastanku predstavili strateške planove.

''Naši prioriteti su izgradnja brze ceste Sarajevo-Vardište, zatim izgradnja auto-puta od Vukosavlja preko Brčkog do Bijeljine, te izgradnja brzog puta Bijeljina, Zvornik do Sokoca'', kaže Kostić i dodaje da je u strateškim planovima Srpske predviđeno i više načina finansiranja.

''U planu su kreditna sredstava,koncesije ili privatno-javno partnerstvo. Čekaćemo da turska strana izradu Studiju opravdanosti, da vidimo kakav model finansiranja oni predlažu, pa ćemo onda odlučiti'', kaže Kostić i dodaje da je opredjeljenje Vlade Republike Srpske da svi ovi putni pravci budi izgrađeni u skladu sa finasijskim mogućnostima.

''Turska je zainteresovana za izgradnju autoputeva koji će povezivati Sarajevo i Beograd'', tvrdi ambasdor Turske u BiH Haldun Koč i dodaje da je važno da postoji snažna politička volja da se grade dvije trase puta.

''Za Tursku je ovo važan regionalni socio-ekonomski projekat. Mi želimo na taj način da doprinesemo razvoju ove regije'', ističe ambasador Koč i dodaje da je veoma zadovoljan što u BiH postoji opšta saglasnost i podrška ovom projektu, a to se vidjelo i danas na prezentaciji strateških planova Republike Srpske i Federacije.

Ambasador Hoč napominje da je jedna delegacija turskih stručnjaka otputovala i u Beograd kao bi razgovarali o ovom projektu. Tvrdi da Turska ima volju, znanje i iskustvo za izgradnju, kako kaže, infrastrukturnog prstena koji će povezivati Sarajevo i Beograd.

(BN televizija)