fbpx

Juncker Kataloncima: Španija nije Jugoslavija

5junker

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ocijenio je da Katalonici nisu pod represijom Španije kao i da se situacija u kojoj se nalaze ne može porediti sa onom u bivšoj Jugoslaviji.

"U Kataloniji ne postoji problem kršenja ljudskih prava, jer Katalonci, koji su mi dragi i čiju kulturu poštujem, nisu pod represijom Španije. Ne može se povlačiti paralela sa Slovenijom i drugim zemljama bivše Jugoslavije s onime što se događa u Kataloniji", rekao je Juncker u četvrtak za portugalsku televiziju RTP.

Juncker je dodao da ne želi "sutra ili prekosutra EU s 95 različitih zemalja".

"Izgubili bismo kontrolu. Nacionalno jedinstvo i evropsko jedinstvo su stvari koje idu zajedno", rekao je Juncker čime je, kako navodi Hina, ponovo odbacio mogućnost posredovanja u sukobu između Barselone i Madrida.

Španski Senat će danas glasati o mjerama koje je prošle nedjelje predložio španski premijer Mariano Rajoy o raspuštanju katalonske vlade i raspisivanju vanrednih izbora u roku od šest mjeseci, prenosi Tanjug.

Te mjere bi značile da bi španska ministarstva, tokom šest mjeseci, do organizovanja prijevremenih katalonskih izbora, upravljala katalonskom policijom, finansijama, javnim medijima, telekomunikacijama i informatičkim službama.

Katalonski parlament tokom tog razdoblja ne bi mogao poništiti te mjere niti predložiti novog predsjednika regionalne vlade.

"Situacija je već malo izmakla kontroli, jer su vlada i jedan dio katalonskog parlamenta izašli iz okvira zakona. Španski ustav je prilično jasan - ne mogu se organizovati referendumi o otcjepljenju", rekao je Juncker.

On je dodao da Evropa nema nikakvu ulogu u konfliktu između Barselone i Madrida.

"Španci su ti koji treba da riješe taj problem", poručio je Juncker.

(Vijesti.ba)