fbpx

Jajce želi veću zaštitu za Plivska jezera

Jajce želi veću zaštitu za Plivska jezera

Foto: jajce.online

Općina Jajce želi da Plivska jezera dobijju veći stepen zaštite te je u tom pravcu raspisan tender za izradu stručnog obrazloženja za proglašenje Plivskih jezera zaštićenim područjem uz izradu nacrta zakona.

Kako je pojašnjeno u tenderskoj dokumentaciji izradom stručnog obrazloženja stvaraju se preduslovi za uspostavljanje novog zaštićenog područja i poboljšanja stanja biološke raznolikosti, prirodnih vrijednosti i značajnih staništa, primjenom najbolje prakse u očuvanju i promovisanjem primjerenih aktivnosti na zaštićenom području.

- U skladu sa navedenim uspostavom formalno pravne zaštite Plivskih jezera prema lokalnoj legislativi i međunarodnim standardima potrebno je postići određene ciljeve kao sto su: očuvati režim voda u skladu sa zahtjevima očuvanja ekoloških procesa, bioraznolikosti i specifičnosti ovog područja; sačuvati ekosistem i specifična staništa biljnih i životinjskih vrsta; omogućiti naučna istraživanja i edukaciju; omogućiti upotrebu u svrhu rekreacije i razvoja turizma; podržati lokalno stanovništvo u zaštiti tradicionalnih vrijednosti; osigurati ekonomski razvoj lokalne zajednice - pojašnjeno je.

Procijenjena vrijednost javne nabavke 82.000 KM bez PDV-a, a period na koji se zaključuje ugovor je 12 mjeseci od dana uvođenja u posao.

Rok za dostavljanje ponuda je 19. avgusta do 14:00 sati.

Područje Plivskih jezera smješteno je na području općina Jajce i Jezero te ga dijeli linija entiteta BiH. Sa ukupnom površinom od 1,4 km² spada među najveće prirodne akumulacije vode u zemlji. U sastav Plivskih jezera ulazi Veliko i Malo jezero, koje dijeli prirodna sedrena prečaga. Korištenje vodnog potencijala rijeke Plive potiče od dolaska stalnih rezidenata na ova područja gradnjom privremenih objekata kao što su stupe i vodenice. Intenzivnije korištenje se pak događa gradnjom HE Elektrobosna i Jajce I što je sve imalo za posljedicu promjenu prostora Plivskih jezera. Takođe su i prometnica M-5 (Jajce-Bihać) i prateći razvoj turizma značajno uticali na promjenu prostora Plivskih jezera. Nažalost, ovakav razvoj nije pratila adekvatna zaštita koja bi osigurala neizmijenjenu prirodnu sredinu sa svim značajnijim prirodnim procesima koji su rezultirali nastanak jedinstvenog prirodnog ambijenta kao što je ambijent oko Plivskih jezera ili vodopada na ušću rijeke Plive.

Područje Plivskih jezera uživa zaštitu kao Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Međutim, ovo područje nije još zaštićeno u skladu sa standardima IUCN-a, koji bi garantovali trajnu zaštitu i definisali oblike i načine korištenja prostora. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2007. godine svrstava na listu nacionalnih spomenika prostor oko vodenica sa buffer zonom oko obale Plivskih jezera (200 metara), pod nazivom "Kulturni krajolik- Plivska jezera sa kompleksom mlinova na Plivi kod Jajca".

eKapija