fbpx

U "Šumama RS" kasne plate, a ključni dokument o poslovanju niko nije vidio

U "Šumama RS" kasne plate, a ključni dokument o poslovanju niko nije vidio

Foto: Ringier

U najmanje 12, od ukupno 36 organizacionih jedinica u JŠP "Šume Republike Srpske" kasne plate, potvrdili su izvori Srpskainfo u ovom javnom preduzeću.

Gunđanje među radnicima je sve češće, ali za sada nema naznaka da bi sindikati, a u “Šumama RS” ih ima dva, mogli preduzeti neke konkretnije akcije.

Među šumskim gazdinstvima, u kojima kasni plata su i ona bogata šumom, poput ŠG “Vučevica” Čajniče ili ŠG “Zelengora” u Kalinoviku.

Kako navode naši izvori, platu još nisu dobili zaposleni u šumskim gazdinstvima u Banjaluci, Doboju, Čajniču, Višegradu, Kalinoviku, a i u Kneževu i Kotor Varošu je situacija je klimava.

-Naravno, nisu ta kašnjenja svuda ista. Ima gazdinstava u kojima radnici sada treba da prime martovsku platu, dok će u drugim organizacionim jedinicama čekaju junske zarade. To opet ne znači da u nekim šumarijama nije bilo plate pet mjeseci, nego da sporije “stižu” zaostatke iz prethodne godine – kaže sagovornik Srpskainfo.

A prošla godina je bila katastrofalna: u prvoj polovini 2023. šumari su “usjekli” više od 5 miliona KM gubitaka. Tada su se vadili na loše vrijeme, jer zbog neprestanih kiša sjekači mjesecima nisu mogli ući u šumu.
Zbog gubitaka je najavljena “sječa direktora”, mnogi rukovodioci šumarija su platili foteljom, a na kraju je “iz zdravstvenih razloga” ostavku podnio i dugogodišnji v.d. generalnog direktora JŠP “Šume RS”, Slaven Gojković.
Na njegovo mjesto je u martu zasjeo Blaško Kaurin, socijalista iz Mrkonjić Grada, a dočekale su ga prijetnje štrajkom zbog malih plata koje su kasnile.
Kaurin se uspio nagoditi sa sindikalcima, pa je štrajk odložen do daljnjeg.

U šumama je proljetos zavladao optimizam, jer je, za razliku od prošlog proljeća, vrijeme bilo sunčano i suvo, idealno za sječu.

Motorke su radile punom parom, ali je pitanje da li su “Šume RS” izašle na zelenu granu.

-Svi željno čekamo šestomjesečni obračun, on će pokazati kakva je “krvna slika” preduzeća. Ali, obračuna nema, ili ga bar niko nije vidio. Pitanje je da li obračun još nije završen, ili ga poslovodstvo i Nadzorni odbor kriju. Ima čak i spekulacija da izvještaj neće biti objavljen prije izbora, jer brojke nisu nimalo dobre – kaže sagovornik Srpskainfo.

Srpska info