fbpx

O’Brajen poručio da Dodik osjeća pritisak i da mogu promijeniti politiku primjenom bonskih ovlašćenja

O’Brajen poručio da Dodik osjeća pritisak i da mogu promijeniti politiku primjenom bonskih ovlašćenja

Foto: Nezavisne

Pomoćnik američkog državnog sekretara Antonija Blinkena za evropske i evroazijske poslove Džejms O'Brajen saslušan je u Komitetu za spoljne poslove Senata SAD, te je govorio o aktuelnoj situaciji u Evropi.

I ako je tema razgovora najviše fokusirana na situaciju u Ukrajini, O'Brajen je dio svog govora posvetio i situaciji u BiH, a i na Zapadnom Balkanu.

Uoči govora O'Brajena, prisutnima se obratila američka senatorica Džin Šahin koja je konstatovala kako je situacija u Bosni i Hercegovini najteža od Dejtona.

– Trideset godina kasnije situacija u BiH je opasnija nego ikada od potpisivanja Dejtona. Jedan od razloga je i predsjednik RS Milorad Dodik, koji i dalje govori o secesiji – rekla je Šahin.

Nakon toga riječ je uzeo O'Brajen.
– Na Zapadnom Balkanu, u dvije posljednje godine postoje prilike kakve nikada nisu. To su prilike pristupa jedinstvenom tržištu EU i procesu pristupanja Evropskoj uniji – navodi O'Brajen.

Govorivši o Bosni i Hercegovini, O'Brajen se osvrnuo na ponašanje Milorada Dodika.

– Dejton je zaista značio primirje između tri strane od kojih je svaka dominirala među etnonacionalnim skupinama. Kada je riječ o Dodiku, on je izoliran, nema političku podršku kada se govori o secesiji. Hrvatska je otvoreno rekla da ga neće priznati. Srbija isto govori da nema promjene granica. Dodik je sam. Ako samo slušate njega i njegove konferencije za medije, vidite kako sankcije štete njegovim finansijama i ekonomiji – rekao je O'Brajen.
Naglasio je i kako Dodik na sve načine pokušava posuditi novac koji mu je neophodan.
– Pokušava posuditi novac od Rusije, Kine, Mađarske, ponekad i od Srbije i to mu postaje sve teže. Imao je omiljene banke koje su emitovale obveznice, a sada to nema jer mu je isključeno zbog sankcija – ističe on.

Na kraju osvrta o Bosni i Hercegovini, O'Brajen je rekao kako je Dodik pod pritiskom.

– Dodik osjeća pritisak i možemo promijeniti politiku primjenom bonskih ovlašćenja, naših sankcija i pritisak procesa pristupanja Evropskoj uniji – zaključio je O'Brajen, piše Klix.