fbpx

Izvorišta vode širom Srpske idu pod koncesiju

5izvorista

BANJALUKA – Izvorišta vode širom Republike Srpske idu pod koncesiju, a za sada je izvjesna gradnja tri fabrike flaširane vode, dok za još dvije postoji inicijativa privrednika. 

Prema saznanjima portala CAPITAL pojedini već dogovaraju izvoz vode u zemlje arapskog svijeta.

Prve fabrike flaširane vode trebalo bi da budu izgrađene na teritoriji Kozarske Dubice, Broda i Rudog. Ukupna vrijednost investicija procijenjena je na 3,8 miliona maraka.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS raspisalo je još u aprilu javne pozive za prikupljanje ponuda za dodjelu koncesija za eksploataciju podzemnih voda na izvorištu "Rakovica Bukovica" na području Kozarske Dubice i na izvorištu "Donja Vrela" u Brodu.

Kako je bilo navedeno u pozivima, procijenjena vrijednost investicije u Dubici iznosi dva miliona KM, a u Brodu milion maraka. Koncesija na oba izvorišta dodjeljuje se na 30 godina.

Ugovor o koncesiji za izvorište na teritoriji Dubice potpisan je sa firmom "Studenac" iz Gradiške

Direktor ove firme Čedomir Stajčić rekao je za CAPITAL da procedura dobijanja koncesije traje predugo i da je planirao da ove jeseni krene konkretnije da radi, ali kako još nije dobio potpisan ugovor sve će morati odložiti za proljeće.

"Kako da im dostavim dinamički plan aktivnosti kad mi nisu dostavili ugovor. Poslije zime bi trebalo aktivnije da radimo, napravili smo objekat, sada treba kupiti postrojenje, imamo planove, ali oni su sada prolongirani za 2019. Godinu", rekao je Stajčić.

Za izvorište u Brodu, ugovor je potpisao koncesionar "D&D team" iz Broda, a čeka se dalje procedura, potpis ministra i dalja odobrenja. Vlasnik ove firme je Dragan Bardak, u čijem je vlasništvu i zanatska radnja „D&D“ koja se već bavi proizvodnjom osvježavajućih napitaka, mineralne i drugih flaširanih voda.

Idući javni poziv raspisan je u junu, a predmet koncesije je eksploatacija vode na lokaciji "Pazalje" u opštini Rudo u svrhu izgradnje fabrike flaširane vode, demineralizovane i destilovane vode. Procijenjena vrijednost te investicije je 800.000 KM. I ova koncesija dodjeljuje se na 30 godina.

Na ovom javnom pozivu izabrana je firma "Stoglav" iz Rudog, a rješenje o dodjeli ugovora je pred Vladom RS. Ova firma je u vlasništvu Zafer Lika, a direktor je Semir Majstorić. Prema podacima registra akta.ba lani su ostvarili prihod 31.500 KM i dobit od 1.196 KM.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da je povećan interes potencijalnih investitora u oblast eksploatacije vode.

"Javni poziv za eksploataciju na području Trnova bi uskoro trebalo da bude objavljen. A postoji i interes za područje Jahorine", istakli su u Ministarstvu i dodali da su na raspolaganju svima koji žele a ulažu u ovu oblast.

Na području RS flaširanjem vode se bave "Vitinka" Zvornik, "Voda Kruna" Mrkonjić Grad i "Heven fabrika – Rajske vode" iz Čajniča.

Uvoz vode prošle godine je dostigao vrijednost od 143,69 miliona, dok je od njenog izvoza prihod iznosio 49,46 miliona KM. Voda je na domaće tržište najčešće stizala iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije i Mađarske.

(NN/capital.ba)