fbpx

Izvještavanje o korupciji glavni razlog ubistava novinara

Mito korupcija 678x381

Izvještavanje o korupciji jedna je od najrizičnijih oblasti za novinare i novinarke.

U posljednjoj godini, širom svijeta ubijeno je 88 novinara, uključujući i šest žena. Među njima, čak 46 novinara ubijeno je u ciljanim napadima, najčešće jer su izvještavali i razotkrivali korupciju, piše Međunarodni institut za štampu.
 
Samo u prva četiri mjeseca 2018. godine, ubijena su 33 novinara, što u prosjeku iznosi osam ubistava mjesečno. Podaci iz proteklih 12 mjeseci ukazuju na to da su istrage ubistava spore, a samo je nekoliko osumnjičenih uhapšeno ili optuženo za ubistva.
 
“Dok su ubistva u Evropi privukla globalnu osudu i povećala zahtjeve za hapšenjem odgovornih osoba, ostaje desetine slučajeva širom svijeta kojima je izmakla međunarodna pažnja”, poručuju iz IPI-ja i dodaju da je Latinska Amerika jedno je od najopasnijih mjesta za novinare, posebno za one koji izvještavaju o trgovini drogom i političkoj korupciji. 
 
“Ljudi imaju pravo da znaju šta se dešava oko njih, a novinari, bez obzira na to da li pokrivali korupciju ili izvještavali iz zona sukoba – razotkrivaju te informacije. Lista Death Watch tokom posljednje godine predstavlja ogroman gubitak ne samo za prodicu, prijatelje i kolege žrtava, nego i za samu demokratiju”, poručuju iz IPI-ja.