fbpx

Izbori za Kongres SAD – referendum o Trampu

7kongres

Amerikanci danas biraju zastupnike u Predstavničkom domu Kongresa, kao i trećinu senatskih mjesta. Ovi izbori ocijenjeni su kao referendum o predsjedniku Donaldu Trampu (Trump).

Prema anketi koju je proveo „ABC/Washington Post“, demokrati bi mogli pobijediti na današnjim izborima za Kongres SAD, s odnosom 52 prema 44 odsto, a slična predviđanja iznosi i anketa „NBC/Wall Street Journal“.

U Donjem domu Kongresa, Predstavničkom, koji broji ukupno 435 članova, prevlast trenutno imaju republikanci, mada ne nadmoćnu – 235 prema 193 demokrata. Članovi Predstavničkog doma biraju se na svake dvije godine.

Senatora ima stotinu, po dva za svaku saveznu državu, bez obzira na njenu veličinu i broj stanovnika. Oni imaju mandat od šest godina, ali je sistem uređen tako da se na svakim ovakvim izborima bira trećina senatora. U aktuelnom sazivu Senata republikanci imaju 51 senatora, a demokrati 47, prenosi Avaz.ba.

Ako prevlast pripadne demokratima, to bi, kako za objašnjavaju diplomatski izvori, otežalo poziciju predsjednika Trampa i primoralo ga da mijenja pristup, dok bi, u suprotnom, ako sve ostane kao što je sada, Demokratskoj stranci predstojala ozbiljna unutarstranačka debata.

Trampova imigrantska politika bila bi u slučaju pobjede demokrata podvrgnuta detaljnom ispitivanju, a demokrati ne bi propustili ni priliku da pokrenu novu istragu u vezi s optužbama da je Rusija imala važnu ulogu u Trampovoj predsjedničkoj kampanji.

Ništa od toga ne bi promijenilo pravac kojim se kreće Trampova spoljna politika, ali stvari bi postale složenije i Trampu bi bilo potrebno više vremena da provodi svoje odluke, ocjenjuje DW.

Obamina reforma

Spoljna politika koju oblikuje predsjednik, mada je Kongres mora potvrditi, nije bila presudno pitanje u kampanji.

Kongres ima mnogo više uticaja na unutrašnju politiku, pa bi, naprimjer, eventualna dominacija demokrata ugasila nade republikanaca da će eliminirati zdravstvenu reformu bivšeg predsjednika Baraka Obame (Barack).

Teško do većine u Senatu

Demokrati moraju republikancima „oteti“ 25 mandata da bi preuzeli većinu u Predstavničkom domu. Sudeći prema rezultatima anketa, to je za njih vrlo izvedivo. S druge strane, demokrati brane 26 senatskih mjesta, dok republikanci brane samo devet. Zbog toga nije vjerovatno da će preuzeti većinu u Senatu.

(Srpskainfo)