fbpx

IRB krije podatke o imovini Srpske u inostranstvu! (VIDEO)

4krije

Na nekoliko lokacija u Biogradu na moru nalazi se imovina Republike Srpske. Samo u ovoj ulici četiri objekta koja su nekada bila vlasnistvo Rudnika Ljubija, sada su pod upravom Investiciono razvojne banke.

IRB procjenjuje da vrijede 1,2 miliona evra, a trenutno se izdaju pod zakup. Kome i za koliko novca, medijima ne žele da otkriju, kao ni sudbinu ostalih nekadašnjih radničkih odmarališta.

I akcionari Ljubije su se o njima raspitivali, pa dobili odgovor da će objekti, uskoro, na doboš. Čuli su da se izdaju po mizernoj cijeni iako je kapacitet preko 100 ležajeva.

“Iznajmio je odmaralište u Biogradu na moru gospodinu Bakoviću iz Zadra. Taj ugovor važi do današnjeg dana, a šta se dalje dešava to nam nisu htjeli odgovoriti ni iz rudnika Ljubija ni iz IRB-a”, navodi Mirko Šašić, predsjdnik Udruženja malih akcionara RŽR “Ljubija”.

Akcionari kažu da su zakupcu koji gazduje odmaralištima od 2000. godine priznata i ulaganja od oko 350. 000 evra i pretvorena u kapital.

Sve je teško provjeriti jer u IRB-u ne žele da objašnjavaju šta rade sa imovinom Srpske u inostranstvu. Na nekoliko upita ATV-a odbijaju da dostave spisak nekretnina, lokacije kao i objašnjenje u kakvom je statusu imovina.

Nije jasno da li spisak nosi oznaku tajno, a sve što mogu da kažu je da, u saradnji sa preduzećima, prikupljaju dokumentaciju i vrše procjenu vrijednosti imovine. U Biogradu na moru nalazi se i odmaralište nekadašnjeg “Jelšingrada”.

Bivši radnici tvrde da je ono već prodato, iako ni njima u IRB-u nisu ništa rekli.

“Sto posto je prodato, nije više vlasništvo “Jelšingrada”. Takođe, ni nekretnine u Sloveniji i u Srbiji imali smo svuda kancelarije, “Jelšingrad” je bio velika firma.Puno smo od toga očekivali, a nismo dobili skoro ništa”, rekao je Zoran Jošić, bivši predsjednik Sindikata FAM Jelšingrad.

Jelšingrad ima odmarališta i Tučepima, a “RŽR Ljubija” u Rogaškoj slatini u Sloveniji. U Makarskoj su odmarališta ŠG “Jahorina'”, a u Gradcu devastirani Hotel “Đuro Svilaj” čiji je suvlasnik bio Rudnik “Miljevina”.

Iako je većinski vlasnik, Federacija BiH, nekoliko puta objavljivala oglas za prodaju, zbog zida ćutanja u IRB-u nije jasno šta je dobila Republika Srpska. Ombudsman za ljudska prava kaže da IRB nema pravo da od javnosti skriva te informacije.

“Ovdje ne vidim ništa sporno. Ovde definitivno treba da se insistira i da se zahtijeva informacija. Naravno, ta informacija je informacija koja se odnosi na građane koja zanima građane i ja ne vidim ni jednog razloga da se takva inforamcija ne da javnosti”, navodi Ljubinko Mitrović, Ombudsman BiH.
Republika Srpska samo u Hrvatskoj ima 63 objekta, a riječ je najviše o odmaralištima, hotelima, vilama i drugim nekretninama mahom u jadranskom pojasu. Fond za upravljanje nekretninama i imovinom u vlasništvu Srpske 2013. godine preuzeo je upravljanje tim objektima.

(ATV)