fbpx

Igračke u BiH – biznis ‘težak’ stotine milijuna

05e6d7e3d770c6ef9130 696x463

Tržište BiH preplavljeno je uvoznim igračkama i rekvizitima, kojih je tijekom prošle i za šest mjeseci ove godine uvezeno deset milijuna kilograma u vrijednosti od 118,3 milijuna maraka.

Uvozom gospodari Kina, koja je u tom razdoblju u BiH isporučila dvije trećine od ukupnog broja, točnije 70,5 milijuna maraka vrijedne igračke, dok je na drugom mjestu Austrija, iz koje je za godinu i pol dana uvezeno igračaka vrijednih 12,2 milijuna maraka. U šest mjeseci ove godine igračke su u BiH isporučene iz više od 70 zemalja svijeta, a njihova vrijednost je 43,34 milijuna KM.

S druge strane, BiH je u prvom polugodištu 2018. godine izvezla igračke vrijedne 37,8 milijuna maraka u 40 zemalja, od čega najviše u Njemačku (17 milijuna KM), Austriju (sedam milijuna KM), Sloveniju (2,6 milijuna KM) i Nizozemsku (milijun KM).

Ovim se nastavlja pozitivan trend iz 2017. godine, kada je, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, na tarifi igračaka, rekvizita za sport, dijelova i pribora zabilježen izvoz od gotovo 60 milijuna maraka, opet najviše u Njemačku. Zanimljivo da je od toga u Kinu izvezeno tek 30 kilograma igračaka, čija je vrijednost skromnih 927 maraka.

Kako smo saznali, ozbiljnijim izvozom u BiH se bave samo dvije kompanije, a u kojima, nažalost, nismo mogli pronaći sugovornike.

– Hvala vam na javljanju i interesu. Nažalost, nismo u mogućnosti prihvatiti vaš zahtjev zato što mi proizvodimo prema licenciji svjetskih brendova, s kojima smo sklopili ugovor o poslovnoj tajni, to jest da nikakvi nastupi u medijima nisu dopušteni – poručili su nam iz jedne od njih, poduzeća Koala Paintings iz Tešnja.

Oni na svojoj web-stranici navode kako 95 posto proizvodnje izvoze na tržište EU, a među partnerima se nalaze renomirane industrije igračaka, kao što su Playmobil, Bullyland, Marklin, Comansi, Imc Toys i drugi.

Inače, igračke iz uvoza česta su meta Agencije za nadzor nad tržištem BiH, koja ih kontrolira u suradnji s nadležnim inspekcijama. Njihovi podaci pokazuju kako u ogromnom uvozu ima dosta jako loših proizvoda koji mogu ugroziti zdravlje potrošača, u ovom slučaju najosjetljivije kategorije, djece.

Tako je u okviru nadzora igračaka na sadržaj ftalata (omekšivači) u 2018. godini s tržišta Bosne i Hercegovine uzeto 25 uzoraka igračaka (lutke, konjići, igračke na napuhavanje), za koje je izvršena laboratorijska analiza.

– Ona je pokazala da deset ispitanih uzoraka sadrži ftalate u koncentraciji većoj od 0,1 posto mase plastificiranoga materijala, što nije u skladu s odredbama. Aktivnosti nadzora igračaka na sadržaj ftalata su u tijeku i do sada su sa tržišta povučena i uništena 934 komada – kazali su nam u Agenciji.

Iz Inspektorata Republike Srpske kažu kako se igračke svrstavaju u predmete opće upotrebe i njihova kontrola se vrši, kako prilikom uvoza, tako i u unutarnjem prometu.

– U prošloj godini inspekcija je prilikom uvoza uzela 145 uzoraka igračaka za analizu, od čega su u osam slučajeva utvrđene nepravilnosti te je zabranjen uvoz više od 1400 komada igračaka – kazala nam je Dušanka Makivić, glasnogovornica Inspektorata.

 

 

(vecernji.ba)