fbpx

HET: Vlast hvali, opozicija upozorava!

4het

"Hidrolektrane na Trebišnjici" obilježile su 50 godina od puštanja u pogon hidrocentrale "Trebinje 1". I dok nadležni loše poslovne rezultate pravdaju vremenskim prilikama, u opoziciji upozoravaju na izuzetno tešku situaciju i u HET-u, ali i u cijeloj “Elektroprivredi”.

U prošloj godini "Hidrolektrane na Trebišnjici" ostvarile su istorijski gubitak koji je veći od 20 miliona maraka, ali to nije bio razlog da se u Trebinju ne održi svečanost povodom 50 godina od puštanja u pogon hidrocentrale "Trebinje 1".

Svečanosti su prisustvovale brojne zvanice iz Republike Srpske i regiona, među kojima i predsjednik Srpske Milorad Dodik, kao i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, a koji su od HET-a zajedno sa premijerkom Željkom Cvijanović dobili Povelje zahvalnosti. I ovaj put gosti i domaćini govorili su o značaju HET-a, poslovnim uspjesima, velikim planovima, a za tešku situaciju krive su isključivo vremenske prilike.

„Pedeset godina nesmetanog i uspješnog rada zaista je važan datum koji treba sve da nas okupi da to obilježimo u namjeri da vidimo na koji način obezbjediti sigurnih sljedećih 50 godina“, izjavio je predsjednik Milorad Dodik.

Direktor HET-a Gordan Mišeljić je istakao da su od osnivanja preduzeća posljednjih 60 godina bili najmanji padovi na godišnjem nivou.

A loše poslovne rezultate HET-a i kompletne „Elektroprivrede“ lošim vremenskim prilikima pravda i ministar Petar Đokić.

„Prošla godina je bila teška godina za energetski sistem, upravo zbog toga što je bila izuzetno loša hidrologija. Za 40 metara je bila niža voda u odnosu na ono što danas vidimo. U takvim uslovima proizvodnja se nije mogla odvijati u dužem vremenskim periodu i to je uticalo na proizvedenu energiju i prihode čitavog energetskog sitema. Takođe, kapitalni remont RiTE Ugljevik takođe je uticao na tu aktivnost.“

S druge strane, u opoziciji kažu da će se posljednji gubitak u HET-u popravljati u narednih 15 godina, da je nevjerovatno i neobjašnjivo da su troškivi za Nadzorni odbor uvećeni za čak pet puta, a da se bilježe negativni rezultati u svim javnim preduzećima, jer ih partije na vlasti stavljaju u funkciju stranaka i izbora.

“Vidjeli smo da je u prošloj godini prihod bio 27 miliona i rashodi 47, dakle gubitak od 21 milion. U odnosu na prošlu godinu kada je bila mala dobit od milion i 500 hiljada jasno je da će nam trebati 15 godina da se taj gubitak popravi. Uzet je kredit od 10 miliona; jedan dio sredstava je potrošen, ali krediti nisu način da se rješeva nedomaćinsko i neekonomsko poslovanje”, rekao je potpredsjednik SDS-a Dragan Ćuzulan.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić objašnjava da je objektivno gubitak veći od 80 miliona na godišnjem nivou, dok se fiktivno prikazuje dobit.

Opozicija u Srpkoj godinama upozorava na prekomjerna stranačka zapošljavanja u elektronergetskom sektoru, a posao u HET-u i „Elektroprivredi“ postao je i nagrada za sve one koji pomjene politički dres.

(BN televizija)