fbpx

Afera “Zelmajergejt” trese Brisel, EU na ispitu

5AFERA

U Briselu se ne stišava bura oko vrtoglavog uspona Nijemca Martina Zelmajera na poziciju glavnog sekretara Evropske komisije.

Kao sporno se ističe način na koji je došao na tu funkciju. On je donedavno bio šef kabineta predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera, a mediji spekulišu da bi afera “Zelmajegejt” mogla da ugrozi kredibilitet evropskih institucija.

Sporan je način na koji je Zelmajer prije mjesec dana imenovan umjesto dosadašnjeg glavnog sekretara Holanđanina Aleksendra Italienera, koji se neočekivano povukao.

Italienera je najprije postavljen za zamjenika glavnog sekretara Komisije, a devet minuta kasnije na istoj sjednici Junker je objavio da Italiener podnosi ostavku i na njegovo mjesto se imenuje Zelmajer.

Evropski parlament zatražio je istragu tim povodom i poslao Komisiji upitnik na 134 stranice, prenosi Politiko.

Parlamentarci će sljedeće nedjelje održati saslušanje o tom pitanju na koje su pozvali i Gintera Etingera, komesara zaduženog za ljudske resurse.

“Način na koji je Martin Zelmajer imenovan dovodi do nepoštovanja evropskih institucija. Ako je ova procedura u skladu sa pravilima, onda pravila moraju da se mijenjaju”, rekao je poslanik Zelenih Sven Gigold, prenio je BBC.

Pitanje o imenovanju Zelmajera postavljeno je nedavno i evropskim liderima na konferenciji za medije u Briselu.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je apelovao na transparentnost i pohvalio slobodu izvještavanja, navodeći da razumije reakcije na Zelmajerovo ubrzano napredovanje.

Merkelova je bila opreznija i okarakterisala svog zemljaka kao nekoga ko “donosi odluke na veoma evropski način”.

Za Zelmajera se založio i sam Junker koji je, kako su prenijeli mediji, kolegama iz Evropske narodne partije u četvrtak rekao da će otići ako Zelmajer bude morao da napusti svoj novi postao.

Danas se oglasila i Evropska komisija, navodeći da je odluka o njegovom imenovanju donesena u “punoj saglasnosti” sa regulativom EU.

Komisija je negirala da je Zelmajeru posao ponuđen prošle godine, ali je rekla da je on znao da Italiener planira da se penzioniše, jer je Holanđanin o tome obavijestio Junkera, a on svog savjetnika.

(Tanjug)