fbpx

Urbanističko bezakonje pod pokroviteljstvom Uprave grada Banjaluka

3aleja

Bez građevinske dozvole, počela je gradnja Srpsko-ruskog hrama u naselju Aleja Centar. Regulacioni plan za taj dio grada još nije ni usvojen, a temelji novog sakralnog objekta u Banjaluci, uveliko se izlijevaju.  

3aleja 1

Prijedlogom za izmjenu dijela regulacionog plana “Centar Aleja”, koji još nije usvojentraži se da planirana crkva bude većih gabarita, 30 x 25 metara, odnosno 750 m2 u osnovi. Takođe pozicija crkve bi se pomijerila  na način da se glavni ulaz u hram nalazi u centru kružnog trga. 

3aleja 2

3aleja 3

Prateći objekat bi mogao da se proširi za tri metra ali i poraste za još 4 sprata. Naime, prema važećem regulacionom planu, pomoćni objekti su planirani visine jednog sprata plus potkrovlje. Prema zahtjevu za izmjenu regulacionog plana ti objekti bi trebali da dobiju pet spratova i potkrovlje.

3aleja 4

Na novoj crkvi radnici rade i nedjeljom, a iz Uprave grada Banjaluka, pozvali su  građane da do 2. aprila daju svoje prijedloge za lokacije za koju je predviđena izmena Odlukom o reviziji Regulacionog plana “Centar – Aleja”, (Službeni glasnik Grada Banjaluka, broj 8/17). Drugim riječima biće onako kako su investitori već odlučili, bar ako je suditi po činjenici da su počeli graditi prije nego što je usvojen regulacioni plan, odnosno eventualne primjedbe građana ili propusti u poštovanju zakona. 

Ranije smo pisali i upozoravali na odnedavnu praksu da se najveći i najvažniji objekti u Banjaluci grade mimo zakona. I dalje najveći i najvrijedniji projekat u Banjaluci “Eko toplana” gradila se bez građevinske dozvole.

Tržni centar Delta Siti takođe se gradio bez građevinske dozvole.

Banjaluka je odnedavno dobila “gradskog arhitektu” koji se ni jednom do sada nije oglasio po pitanju možda najvećih građevinskih poduhvata u Banjaluci, od Eko Toplane, Srpsko-Ruske crkve, do Delta Sitija, i “Rupe u centru”.

(Blmojgrad)