fbpx

Guterres o BRICS-u: Svi samiti pomažu u rješavanju globalnih problema

Guterres o BRICS-u: Svi samiti pomažu u rješavanju globalnih problema

Foto: kremlin.ru 

Od 22. do 24. oktobra u Kazanju je održan samit lidera BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika) kome je prisustvovao i Guterres.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izjavio je danas, povodom svoje posjete samitu BRICS-a u ruskom Kazanju, kako svi samiti “pomažu u rješavanju globalnih problema”, prenosi Tanjug pisanje bjeloruskog portala Nexta.

“Imao sam priliku posjetiti Kazanjski Kremlj, to je kao divno svjetsko čudo. Vjerujem da su svi samiti na kojima se države ujedinjuju od presudnog značaja jer pomažu u rješavanju globalnih problema”, rekao je.

Od 22. do 24. oktobra u Kazanju je održan samit lidera BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) kome je prisustvovao i Guterres, u njegovoj prvoj posjeti Ruskoj Federaciji poslije više od dvije godine.

Osude iz Kijeva

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je takvu odluku generalnog sekretara i dodalo da Guterres šteti ugledu UN-a.

Prethodno je zamjenik glasnogovornika generalnog sekretara UN-a Farhan Haq rekao novinarima da je put Antonija Guterresa u Rusiju na samit BRICS-a u Kazanju “standardna praksa” i da istovremeno stav generalnog sekretara UN-a u vezi s ruskim ratom protiv Ukrajine ostaje nepromijenjen.

Guterres je na samitu poručio liderima BRICS-a, uključujući i predsjednika Rusije Vladimira Putina, da je svijetu potreban mir u Ukrajini, Gazi, Libanu i Sudanu.

Izvor: Agencije