fbpx

Cijene nafte snažno rastu

Cijene nafte snažno rastu

Foto: Pixabay

Cijene nafte prošle su sedmice značajno porasle, nadoknadivši dio gubitaka iz prethodne sedmice, što je rezultat porasta tenzija na Bliskom istoku, kao i neizvjesnosti uoči predsjedničkih izbora u SAD-u.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice za više od 4 posto, dostigavši 75,06 dolara po barelu, dok je na američkom tržištu barel poskupio za 3,5 posto, na 71,69 dolara.

Nakon što su sedmicu ranije pale više od 7 posto, prošle su sedmice cijene nadoknadile dio gubitaka.

- Tržište će značajno oscilirati sve dok ne dobijemo odgovore na neka od pitanja u vezi s Izraelom, ratom i predsjedničkim izborima u SAD-u. Izbori stvaraju neizvjesnost na mnogim tržištima, a ljudi se povlače, nisu spremni preuzeti veliki rizik zbog potencijalnih skokova, volatilnosti i neizvjesnosti - izjavio je Phil Flynn, analitičar u Price Futures Group.

Investitori na svjetskim tržištima povećali su ulaganja u američki dolar, kao sigurno utočište za kapital u neizvjesnim vremenima, očekujući veću volatilnost do predsjedničkih izbora 5. novembra u SAD-u.

- Geopolitika je trenutno glavna sila koja pokreće tržišta, čekamo da vidimo šta će se dogoditi s američkim izborima i u kojem pravcu će to gurnuti tržišta - rekao je Tim Snyder, glavni ekonomista Matador Economicsa.

Pored toga, trgovci traže više jasnoće u vezi sa kineskom politikom stimulacija, iako analitičari ne očekuju da će takve mjere značajno podstaći potražnju za naftom.

Goldman Sachs je prošle sedmice objavio da očekuje da će cijene nafte u 2025. godini biti na ovogodišnjim nivoima, između 70 i 85 dolara po barelu za londonski Brent, te predviđaju da će uticaj kineskih stimulacija biti skroman u poređenju s većim pokretačima, poput ponude nafte na Bliskom istoku.

Analitičari Bank of America, s druge strane, pišu da naredne godine očekuju prosječnu cijenu sirove nafte Brent od 75 dolara po barelu, prenosi SEEbiz.