fbpx

Grčka strahuje od ciklona "Zorbe"

5zorba

Ciklon "Zorba", koji se približava Grčkoj i već pokazuje svoju zlu ćud, ozbiljno je uznemirio građane, a stepen pripravnosti podigao na najviši nivo.

Vjetar koji bjesni snagom od preko 100 kilometara na čas već je oborio drveće u Solunu i Atini. Talasi viši od deset metara potpuno su poplavili plaže i obale na grčkim ostrvima, nasukali manje brodove i pričinili veliku materijalnu štetu. Svaki brodski i avionski saobraćaj s ostrvima već je prekinut jer se očekuje da će glavni udar "Zorba" načiniti sutra i tokom vikenda, kada se na Atici očekuju jake kiše.

Najveći problem je što ne može da se predvidi kako će se ciklon, koji već divlja u Jonskom moru, tačno kretati, i gdje tačno treba očekivati najjače udare nevremena. Prema meteorološkim analizama, očekuje se da će se "Zorba" kretati prema Peloponezu, zatim prema atinskoj regiji i Eviji i dalje prema istočnom, a zatim i južnom Egeju.

Od sutra, sve škole i dječiji vrtići na ostrvima i u širem regionu Atine, na Atici, biće zatvoreni. Posebna opreznost i dodatne zaštitne mjere preduzimaju se u priobalnim opštinama Glifada, Alimos i Paleo Faliro, gdje je i sada, zbog velikih talasa, situacija zabrinjavajuća. Tamo ostaju zatvoreni i dječija igrališta, sportski tereni i drugi objekti na pod vedrim nebom.

Služba zaštite objavila je čitav niza mjera koje građani treba da poštuju. Njihova suština se svodi na to da treba ostati u domovima i obezbijediti imovinu, naročito automobile, koliko je to moguće.

Svi brodovi ostaju u lukama jer su zbog velikih talasa u posljednjih nekoliko dana u više navrata trajekti koji su se našli na otvorenom moru bili u ozbiljnim problemima.

Obilne padavine su već zahvatile sjeverni dio Grčke, a na planini Olimp je pao prvi snijeg. Temperatura je u odnosu na početak nedjelje pala u Atini pala za desetak stepeni i kreće se oko 18. podeoka, prenose agencije.

Iz Instituta za geodinamiku u međuvremenu su saopštili da je zemljotres jačine pet stepeni po Rihterovoj skali danas pogodio jug Grčke, ali da u njemu nije bilo žrtava niti je pričinjena materijalna šteta. Epicentar zemljotresa bio je 245 kilometara jugozapadno od Atine u Pilosu.

(Vijesti.ba)