fbpx

Gradnja novog Zelenog mosta počinje ove godine

3zeleni most

Stari, Zeleni most, trebalo bi da zamijeni novi, a gradnja će početi ove godine, potvrđeno je ATV-u u banjalučkoj gradskoj upravi. Most u Obilićevu riješio bi problem saobraćajnog čepa na Gradskom mostu.

Nakon što je prošlog ljeta renoviran, Zeleni most je ostao otvoren samo za pješake. Zatvaranje ovog mosta za automobile je dovelo do nezapamćenih saobraćajnih gužvi u gradu na Vrbasu.

Ipak, tim gužvama uskoro bi mogao doći kraj, ako se izgradi most sa dvije trake. U gradskoj upravi ne žele da otkrivaju detalje o novom mostu, prije nego što završe projekat.

“U drugoj polovini decembra protekle, 2017. godine, završena je procedura javne nabavke i izabran je projektant za izradu projekta izgradnje novog mosta na lokaciji starog Zelenog mosta. Rok za izradu projekta je 60 dana”, kaže Slavko Davidović, šef Odsjeka za saobraćaj grada Banjaluka.

Za izjavu nisu raspoloženi u preduzeću “Ink konstruktor” koje radi na projektu. Cijena mosta još nije poznata, ali je gradonačelnik Banjaluke još ranije računao da će koštati oko tri miliona maraka. Banjalučani su skeptični, ali znaju da je novi put preko Vrbasa prijeko potreban.

Zeleni most je izgrađen još 1959. godine, za potrebe vojske. Kasnije su ga koristili i vozači, pa je, iako sagrađen kao privremeno rješenje, u upotrebi bio skoro 60 godina.

(ATV)