fbpx

Građani se žale zbog domaćih životinja u gradskim naseljima

3domaca zivotinja

U posljednje vrijeme sve više građana žali se da u pojedinim prigradskim, ali i gradskim naseljima njihovi sugrađani drže domaće životinje, zbog čega im kroz prozore ulazi nesnosan smrad.

“Naše komšije drže krave i koze, iako je ovo naselje udaljeno samo tri kilometra od grada. Najgore nam je kad otvorimo prozore jer nam smrad ulazi u kuću, a moramo ih otvoriti da izračimo prostorije”, kaže Milanka D. iz naselja Veseli brijeg.

Ni na Laušu, kako kažu mještani, situacija nije ništa bolja jer i stanovnici pojedinih ulica u ovom gradskom naselju drže životinje u dvorištu.

“Blizu Osnovne škole ‘Sveti Sava’ na Laušu skoro svaki dan viđam kokoške i mislim da je to previše”, rekao je Igor H. s Lauša.

U Gradskoj upravi su istakli da je prema Odluci o komunalnom redu držanje domaćih životinja zabranjeno na urbanom području grada, a koje je određeno Odlukom o uređenju prostora i građevinskom zemljištu.

“Na urbanom području grada dozvoljeno je držanje kućnih ljubimaca, u skladu sa propisanim uslovima”, rekli su u Gradskoj upravi.

Prema njihovim riječima, komunalni policajci su od početka godine donijeli 13 rješenja kojima se nalaže uklanjanje domaćih životinja iz urbane zone, te je izdato pet prekršajnih naloga u iznosu od 100 KM.

“Uglavnom se radi o prigradskim naseljima koja su prema Odluci o uređenju prostora i građevinskom zemljištu unutar urbane zone grada”, pojasnili su u Gradskoj upravi.

(Nezavisne)