fbpx

Zašto ćemo na kućice kod Robota baciti četiri miliona maraka? (VIDEO)

4naplatne kucice

A za uklanjanje “Spomenika ljudskoj gluposti” ili ti naplatnih kućica kod Robota – od poreskih obveznika- milion i po maraka. Nažalost, ta anti-reklama ima i svoju, mnogo crnju stranu, jer su kućice, osim što su koštale brdo para, neke koštale i života.

Saga o njihovoj nesrećnoj sudbini predugo traje, a dodatnih milion i po, da bi neko uklonio četiri limena kioska i popravio put ispod njih, kap je koja je prelila čašu.

“Sad je tu predviđeno sa trenutno postojećim kućicama brzina 40. Pošto se radi o brzom putu tu je predviđena brina 100-110 km/h. Mi moramo taj put sada prialgoditi toj brzini. Mi na dijelu puta prije kućica imamo nagib od 3,7 odsto, a na dijelu gdje se nalaze kućice imamo nagib dva odsto.Sad sa jedne strane moramo spustiti nagib, a sa druge dići da bi ga doveli u ravan. Pored toga, mi imamo rekonstrukicju puta u dužini 625 metara sa obje strane. Znači, ne radi se o jednoj traci pa imamo 625 metara, nego se radi o četiri trake. Pored toga imamo i zaustavne trake”, izjavio je Nenad Nešić, direktor JP “Putevi”.

“Ono što bih ja rekao da je dobra stvar je što će to biti tenderom. A to znači da će učestvovati svi oni koji se bave tiim metalskim aktivnostima i na neki način sam siguran da će cijena biti značajno niža. A i na tenderu se bira onaj koji je najpovoljniji”, kaže Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

I tu nije kraj, jer još nema isključne trake i priključnih puteva za privrednike koji imaju pogone uz magistralu. Na sve to, “Putevi” nemaju ni mehanizaciju kojom bi posao dovršili.

Po društvenim mrežama već se zbijaju šale da bi im to, očas posla, riješili oni koji žive od sekundarnih sirovina, iako su kućice daleko od bilo kakve pošalice. Argument tuda često prolaze i političari koji se nisu zabrinuli što kroz investiciju od dva i kusur miliona, bez uklanjanja, omladina testira brzinu.

“Vlada RS je tek 19. novembra 2015. godine donijela zaključak kojim se prihvata odluka uprave Puteva RS za uklanjanje kućica.To je problem koji sam ja zatekao ovdje i ja se nadam da ću ga ja i riješiti. I krenuo sam”, kaže Nenad Nešić.

“Kažem za tri milona i šesto hiljada se može toliko toga uraditi. Ako uzmemo da je hiljadu maraka kvadrat, da nam trebaju obdaništa, da možemo napraviti, ja mislim da možemo napraviti najmanje 15-20 obdaništa koja odgovraju standardima za obdanište za taj novac. Mogli su penzioneri i svi u RS još mjesec i po dana dobiti to povećanje od tri postoto bi njima mnogo značilo”, navodi Zoran Pavlović.
Uglavnom, kad se podvuče crta, na jedan od nabesmislenijih projekata koje smo vidjeli doslovno ćemo baciti tri miliona i šesto hiljada maraka. A svaka marka svjedoči o svoj našoj bahatosti i neodgovornosti.

(ATV)