fbpx

Grabar-Kitarović: More će do 2100. potopiti dijelove Splita, Dubrovnika i Trogira

split grad f pixababy com 620x330

Do 2100. godine, nivo Jadranskog mora porast će za pola metra, upozorila je juče predsjednica Hrvatske Kolinda Granar-Kitarović, u govoru kojim je otvorila osmu po redu konferenciju „Hrvatska kakvu trebamo“ posvećenu ekologiji i sigurnosti, javlja Anadolija.

Nakon sedam konferencija na kojoj su vodeći hrvatski stručnjaci iznijeli presjek stanja i moguća rješenja u najvažnijim područjima hrvatske ekonomije, ovog puta konferencija je posvećena ekologiji i sigurnosti.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je uvodno kazala kako su ekologija i sigurnost postali neraskidivo povezani, te ukazala na predviđanja Ujedinjenih naroda (UN-a) prema kojima će zbog klimatskih primjena na planetu broj migranata, koji sada iznosi 69 do 70 miliona, u narednih dvadeset godina porasti do 200 miliona.

Problem plastičnog otpada

Govoreći o konkretnim ekološkim problemima u Hrvatskoj, predsjednica je navela problem plastičnog otpada koji se preko zime nakuplja na jadranskim plažama te utvrdila kako velik dio tog otpada dolazi iz južnijih jadranskih država s kojima je otpočeta intenzivnija saradnja u rješavanju problema.

Upozorila je na potrebu pooštravanja zakonskih sankcija za sve one koji otpad s jahti i brodova u marinama bacaju u more, umjesto da ih odlažu na za to predviđene lokacije, kao i na požare, tajfune i na topljenje leda na polarnim kapama.

Izjavila je kako se očekuje da će do 2100. godine razina Jadranskog mora porasti za pola metra i potopiti dijelove historijskih gradova Splita, Trogira ili Dubrovnika.

(Agencije)