fbpx

Godišnji izvještaj UNICEF-a: Digitalni svijet i stanje djece 2017

deca i internet

UNICEF je prvi put objavio sveobuhvatan pregled različitih načina na koje digitalna tehnologija utiče na život i životne šanse djece, identifikujući opasnosti, kao i mogućnosti.

Uprkos masivnom prisustvu djece u onlajn prostoru – jedan od tri korisnika interneta u svijetu su djeca – premalo je učinjeno da se zaštite od opasnosti koje ih vrebaju u digitalnom svijetu i da im se poveća pristup bezbjednim onlajn sadržajima, istaknuto je u tek objavljenom godišnjem izveštaju UNICEF-a.

U izveštaju se navodi da vlade i privatni sektor ne drže korak sa promjenama, izlažući djecu novim rizicima i opasnostima, te zapostavljajući milione najugroženije djece.

Pregled istražuje prednosti koje digitalna tehnologija može ponuditi djeci koja su u najnepovoljnijim situacijama, uključujući one koji odrastaju u siromaštvu ili su pogođeni humanitarnim krizama. To podrazumijeva povećanje njihovog pristupa informacijama, izgradnju vještina potrebnih u digitalnim radnim okruženjima, te pružanje platforme za povezivanje i iznošenje njihovih stavova.

Milioni djece, međutim, prema rezultatima pregleda, propuštaju ove prilike. Otprilike trećina mladih u svijetu – 346 miliona – nemaju pristup internetu, što pogoršava nejednakosti i smanjuje mogućnost djece da učestvuju u sve više digitalno usmjerenoj ekonomiji.

Izveštaj ispituje i kako internet povećava izloženost djece rizicima i opasnostima, uključujući zloupotrebu njihovih privatnih informacija, pristup štetnim sadržajima i digitalno nasilje. Sveprisustnost mobilnih uređaja, navodi se u izveštaju, dovela je do toga da je prisustvo djece na internetu pod sve manjim nadzorom – i da je postalo potencijalno opasnije.

Digitalizacija u školama

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kontinuirano sprovodi paralelne aktivnosti kojima su u fokusu kako učenici, tako i nastavnici. A pored digitalne pismenosti koja je uvedena kao dio novog predmeta Informatika i računarstvo u osnovnim školama, radi se i na uvođenju e-dnevnika i e-udžbenika.

Digitalne mreže poput „Mračnog veba“ i kripto-valute omogućavaju najgore oblike iskorišćavanja i zloupotrebe, uključujući trgovinu ljudima i sadržaje koji prikazuju seksualno zlostavljanje djece „po narudžbi“.

Jedino zajedničko djelovanje – uz pomoć vlada, privatnog sektora, dječijih organizacija, akademske zajednice, porodice i same djece – može pomoći u izjednačavanju digitalnog terena i učiniti internet bezbjednijim i pristupačnijim za djecu, navodi se u izveštaju.

Pametno i bezbjedno korišćenje Interneta

Izveštaj daje i praktične preporuke koje mogu pomoći efikasnijem kreiranju politika i odgovornijim poslovnim praksama za dobrobit djece:

• Omogućiti odgovarajući pristup visokokvalitetnim onlajn resursima za svu djecu.
• Zaštititi djecu od opasnosti na internetu – uključujući zloupotrebu, iskorišćavanje, trgovinu ljudima, digitalno nasilje i izlaganje neprikladnim sadržajima.
• Zaštititi privatnost i identitet djece na internetu.
• Podučavati digitalnu pismenost da bi djeca bila informisana, angažovana i bezbjedna na internetu.
• Koristiti moć privatnog sektora za unapređenje etičkih standarda i praksi koje su korisne i štite djecu na internetu.
• Postaviti djecu u centar digitalne politike.

Izvor: mpn.gov.rs