fbpx

Godina prošla od referenduma u RS

Prošla je godina dana od održavanja referenduma o Danu Republike Srpske. I Službeni glasnik Republike Srpske je uoči godišnjice konačno objavio rezultate referenduma.

2izadji

Analitičari i opozicija tvrde da su zloupotrebljena patriotska osjećanja građana i da 9. januar, uprkos referendumu, više nije državni praznik, niti se krsna slava Sveti Arhiđakon Stefan može obilježavati u institucijama Republike Srpske.

Godina je prošla otkad su građani Srpske rekli „DA“ obilježavanju i proslavi 9. januara - Dana Republike. Analitičari ocjenjuju da je održavanje ovog referenduma iskorišćeno u predizborne svrhe.

Da je sve dobro osmišljeno i režirano kako bi se dobio koji glas više na izborima, slažu se i predstavnici opozicije.

Dragan Čavić, poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, tvrdi da je izigrana narodna volja i da je urađeno sve suprotno od obećanog, a da je odluka Ustavnog suda BiH u potpunosti ispoštovana.

Godinu dana od referenduma o Danu Republike Srpske objavljeni su rezultati u Službenom glasniku Republike Srpske i tu je kraj priče. Jedini od tri referenduma koja je predsjednik Srpske pompezno najavljivao je i proveden.

Ipak, Dan Republike Srpske prema zakonu više nije državni praznik, već praznik koji svojom odlukom utvrđuje Vlada Srpske.

Građane je ovo izjašnjavanje koštalo skoro milion i po maraka. 

(BN televizija)