fbpx

Garaža u centru Banjaluke kao kuća u Derventi

3garaza

Više od 70. 000 registrovanih vozila u području Banjaluke, sve veća saobraćajna gužva, ubrazana urbanizacija, te hronični manjak parking mjesta podigle su cijene garažanog prostora do nevjerovatnih cifri.

Letimičnim pregledom oglasa može se vidjeti da se na primjer garaža od 18 kvadratnih metara u centru grada prodaje po cijeni od 25.000 KM, dok je cijena garaže u Aleji Svetog Save u naselju Borik oko 19.000 KM.

Naravno, kako se odmičemo od centra grada opada i cijena garaža, pa se tako u Novoj Varoši, Obilićevu ili Lazarevu cijena garaže veličine 15-20 kvadarata kreću od 10.000 do 12.000 KM, ili od 1.000 do 2.000 KM u prigradskim naseljima.

Koliko su cijene garažanog prostora “naduvane” lokacijom u Banjaluci govori i podatak da se za cifru od 25.000 KM u manjim mjestima poput Dervente, Modriče ili Broda može kupiti jednosoban stan ili manja kuća.

Zdravko Ivić, predsjednik udruženja Auto škola u Banjaluci, inače inženjer saobraćaja po struci, kaže da ove cijene nemaju veze sa realnošću već su posljedica dugogodišnje loše prakse kada je u pitanju uređenje saobraćaja u gradu na Vrbasu.

– Ne treba biti neki veliki ekonomista da bude jasno da cijene od 25.000 ili 15.000 KM za garažu od 20-ak kvadrata nisu realne, već su posljedica činjenice da Banjaluka kao administrativni centar Srpske ima ogroman problem sa parkiranjem, garažiranjem i gužvama u saobraćaju, da nema strategiju planiranja garažnog prostora u urbanizaciji grada, te da ima problem saobraćajne nekulture kod velikog dijela vozača. Sve to zajedno izaziva velike štete na automobilima koji su parkirani na javnim parkinzima, zbog čega ljudi pokušavaju kupovinom preskupih garaža zaštititi svoje ljubimce na četiri točka, plaćajući pretjerano skupe cijene, naravno ko to može sebi priuštiti – kaže Ivić i dodaje da rješenje za ovaj problem treba samo prepisati od uređenijih sredina.

– Visoke cijena garaža rješavaju se na kvalitetan način, prije svega, gradnjom javnih garaža svejedno da li u privatnom ili javnom vlasništvu, koja imaju video nadzor i obezbjeđenje uz pristupačne cijene za standard naših građana, što na duže staze donosi obostranu korist kako vlasnicima garaža, tako i vlasnicima automobila te gradu koji donekle rješava problem parkiranja. Kada uzmete u obzir da je cijena parkinga recimo, u centru Zagrebu sedam kuna, a javnih garaža šest kuna, jasno je šta je bolje, jer u garaži ne trebate strepiti da li će te naći auto oštećen ili ukraden – kaže Ivić.

U Banjaluci postoji veliki broj garaža u državnoj svojini, čiji je nosilac prava raspolaganja Grad, a većina njih zjapi, iako se građani muče sa nedostatkom mjesta za garažiranje autombila, ali Ivić kaže da je većina tih garaža daleko od standarda potrebnih za moderno vrijeme.

– Najveći dio tih garaža je starije gradnje, u vrlo lošem stanju, neuslovne za velik broj modernijih automobila, pre svega visinom, a ni visoke cijene, koje su ponavljam, daleko od realne vrijednosti garažnog prostora, a još dalje od prosječne plate naših građana nisu faktor koji će pomoći njihovu prodaju. Da ne pričamo da većina tih garaža ne nudi neku pretjeranu sigurnost u odnosu na automobile koji je parkiran na otvorenom parkingu kada su u pitanju oštećenja ili krađe – jasan je Ivić.

Grad raspolaže sa 557 garaža

Grad Banjaluka ima 557 garaža u državnom vlasništvu na kojima je grad nosilac prava raspolaganja.

– Prošle godine na javnim prodajama prodato je ukupno 18 garaža po prosječnoj cijeni 8.250 KM – rekao je portparol Administrativne službe grada Milenko Šajić i dodao da se garaže kojima grad trenutno raspolaže nalaze u gotovo svim urbanim dijelovima grada.

– Te garaže su locirane na području mjesnih zajednica u Boriku, Obilićevu, Starčevici, Novoj Varoši, Kočićevom Vijencu kao i garaže koje se nalaze na Bulevaru – rekao je Šajić.

(EuroBlic)