fbpx

Evropska sedmica mobilnosti 2017 - poziv za registraciju

Od 16. do 22. septembra 2017. godine građani zemalja Evropske unije i Bosne i Hercegovine će imati priliku da učestvuju u najpopularnijem događaju na svijetu vezanom za održivi transport pod nazivom „Evropska sedmica mobilnosti“ (ESM). Generalna direkcija za životnu sredinu Evropske komisije je 2002. godine pokrenula kampanju „Evropska sedmica mobilnosti“ koja se svake godine organizuje u više od 2000 gradova širom svijeta. ESM završava 22. septembra obilježavanjem „Svjetskog dana bez automobila“. 

2017 ESM

Autor: Impuls

Tema ovogodišnje Evropske sedmice mobilnosti se fokusira na koncept koji smo prvi put sreli kao djeca – da dijelimo. Korišćenjem javnih vidova transporta možemo smanjiti naše troškove i smanjiti svoj doprinos emisiji ugljičnog dioksida. Najbolje od svega, možemo se upoznati sa novim ljudima i učiniti naše putovanje društvenijim! Pametne tehnologije, kao što su aplikacije i online platforme, već pomažu da se mobilnost učini efikasnijom, uštedi novac i utiče na zaštitu životne sredine. Nove aplikacije su učinile lakšim nego ikada ranije da zajedno upravljamo našom mobilnošću. Studije pokazuju da prihvatanje zajedničke mobilnosti može imati pozitivan uticaj na naše gradove: na svakom dijeljenom automobilu, na primjer, otprilike 15 privatnih automobila se skloni sa puteva. Dijeljenje nam takođe omogućava lakše kombinovanje transportnih sredstava. Vožnja automobila, korištenje bicikla, javni prevoz - sve je moguće kada dijelimo.

Evropska sedmica mobilnosti 2017. obilježavaće se pod temom "Čista, zajednička i inteligentna mobilnost", koristeći poziv za akciju "Dijeljenjem dobijamo više". 

„Promovisanje mobilnosti koja može da se podijeli je sastavni dio naših napora da se smanji zagušenje saobraćaja i zagađenje vazduha u evropskim gradovima. Dostupan je širok izbor inovativnih rješenja, što olakšava više nego ikada da poboljšamo naše transportne navike. Bilo da se radi o sistemima javnih bicikala, zajedničkom servisu korištenja vozila ili čak djeljenja mjesta u vozilima tokom putovanja. Ove godine, kada već dijelimo dosta stvari, možemo ići još dalje! Naši individualni izbori će dovesti do značajnih društvenih prednosti i zajedničke koristi. Želim svakom gradu i mjestu da budu veoma uspješni i želim sretnu i prijatnu EVROPSKU SEDMICU MOBILNOSTI.“, izjavila je Violeta Bulc, Komesarka za Transport u Evropskoj komisiji.

Centar za životnu sredinu iz Banje Luke je nacionalni koordinator ove kampanje, a ovom prilikom, u ime Evropske komisije, pozivamo sve opštine u Bosni i Hercegovini da se priključe obilježavanju “Evropske sedmice mobilnosti” i obilježavanju 22. septembra, “Svjetskog dana bez automobila”. Ovom prilikom obavještavamo i medije i predstavnike gradova i opština u Bosni i hercegovini, da više informacija o samoj kampanji ali i registrovanje aktivnosti mogu da na stranici Evropske sedmice mobilnosti u BiH:

www.sedmicamobilnosti.ba