fbpx

EU stopirala Makedoniju i Albaniju?

2nedaju

Šefovi diplomatija Evropske unije su u Luksemburgu do 2019. odložili odluku o početku pregovora o prijemu Albanije i Makedonije, pošto su Francuska, Holandija i Danska zahtijevale da Tirana i Skoplje pruže opipljive naknadne dokaze o jačanju vladavine zakona i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Kako je novinarima izjavio grčki ministar inostranih poslova Nikos Kocijas, 25 članica EU je bilo za to da se danas “da zeleno svjetlo” Albaniji i Makedoniji za pregovore 2019, ali su Francuska, Holandija i Danska zahtijevali da se odluka o tome odloži do iduće godine, kada bi se ustanovilo da li su vlasti u Skoplju i Tirani uspjele da poboljšaju situaciju s vladavinom prava i suzbijanjem korupcije i kriminala.

Kocijas je naveo da je on na zasjedanju tražio da se pozitivna odluka donese “zbog unutrašnje situacije u tim dvema zemljama kojima je potrebna stabilnost i bezbjednost, i svakako ne novi problem”.

Po diplomatskim izvorima u Luksemburgu, Holandija je predočila da, uprkos sporazumu Skoplje-Atina o imenu, makedonske vlasti i dalje ne ispunjavaju osnovna mjerila za početak pregovora, posebno kad je riječ o vladavini zakona i sposobnosti državne uprave.

Francuska takođe posebno smatra da u Albaniji nije suzbijen organizovani kriminal.

(Agencije)