fbpx

Zdravstvene ustanove među najvećim dužnicima u Srpskoj

1poliklinika

Javne zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj samo za utrošenu električnu energiju duguju gotovo 18,5 miliona konvertibilnih maraka.

Ovo su podaci koje je objelodanilo Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS, na osnovu informacije od „Elektroprivrede RS“, a odnose se na kraj prošle godine.

– Potrebno je naglasiti da su u iznosu ukupnih dugovanja sadržani i računi za decembar prošle godine, koji su na naplatu dospijevali 25. januara ove godine – obrazlažu u Ministarstvu, na poslaničko pitanje Igora Ostojića iz Kluba SDS-SRS RS.

Najveći dužnik za utrošenu električnu energiju definitivno je Univerzitetsko-klinički centar RS Banjaluka, koji duguje oko 8,1 milion konvertibilnih maraka, pri čemu je dug po osnovu tekuće potrošnje 1,8 miliona KM, a 6,3 miliona maraka po osnovu medijacije.

Medijacija je relativno novi način ugovaranja plaćanja duga za električnu energiju. Po ranijim objašnjenjima, broj rata nije ograničen i za vrijeme isplate duga ne obračunava se kamata. Pod kojima uslovima je ugovorena medijacija između „Elektrokrajine“ Banjaluka i UKC RS nismo saznali, jer nam nisu odgovorili iz „Elektrokrajine“, kao i za koji period duguju električnu energiju.

Drugi najveći dužnik za utrošenu električnu energiju među javnim zdravstvenim ustanovama je bolnica „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor. Na kraju prošle godine, po podacima Ministarstva industrije, enegetike i rudarstva RS, duguje nešto više od četiri miliona maraka. Za tekuću potrošnju duguju 56.209 KM, dok je dug od 4.013.488 KM predmet medijacije.

Treći na spisku ovih dužnika jeste bolnica Kasindo u Istočnom Sarajevu. Njihov dug iznosi nešto više od 1,1 milion konvertibilnih maraka. Po osnovu tekuće potrošnje duguju 539.062 KM, a 604.514 KM duguju po osnovu reprograma koji ne izmiruju.

Za razliku od bolnice Kasindo, Medicinski centar – bolnica Foča redovno izmiruje obaveze po tekućim računima i na kraju prošle godine bili su u pretplati 4.721 KM, ali ne izmiruju obaveze iz reprograma za iznos od 1,3 miliona maraka.

Samo pet javnih zdravstvenih ustanova, po podacima koje je objavilo Ministarstvo industrije RS, na kraju prošle godine nisu imale dug za električnu energiju. To su Zavod za sudsku medicinu, Dom zdravlja Trebinje, Dom zdravlja Ljubinje, Dom zdravlja Nevesinje i bolnica u Nevesinju.

Koliko javne zdravstvene ustanove učestvuju u ukupnim potraživanjima „Elektroprivrede RS“ za isporučenu struju nije poznato jer još nisu objavili sve podatke o poslovanju iz prošle godine. Javna kompanija je na kraju 2016. godine, po revizorskom izveštaju, potraživala od kupaca ukupno oko 235,6 miliona KM. Od toga se na reprogramirana potraživanja odnosi 14,2 miliona KM, po osnovu medijacije 18,7 miliona KM, a po osnovu isporučene električne energije 202,7 miliona maraka.

„Elektroprivreda RS“ je na kraju prošle godine poslovala sa rekordnim gubitkom od 47,8 miliona konvertibilnih maraka.

Najveći dužnici i za poreze

Javne zdravstvene ustanove u RS su i najveći dužnici za poreze i doprinose; njihova dugovanja premašila su iznos od 200 miliona KM. Najviše duguju bolničke ustanove, a vodeći je Univerzitetsko-klinički centar koji je 1. maja dugovao 46,5 miliona KM na ime poreza i doprinosa.

Drugi najveći dužnik je bolnica u Istočnom Sarajevu sa 26 miliona KM, a treći bolnica u Doboju sa 18,2 miliona KM.

(srpskainfo)