fbpx

“Elektroprivreda RS” planira povećanje proizvodnje struje

1TE Gacko

“Elektroprivreda RS” planira da,  u tekućoj godini, proizvede 5 591 gigavat-čas električne energije, čime bi prebacila prošlogodišnju proizvodnju za čak 23 odsto.

U elektroenergetskom sektoru planove temelje na boljim rezultatima termoelektrana, malih hidroelektrana i puštanju u rad novih proizvodnih kapaciteta.

U elektroenergetskom bilansu Srpske za ovu godinu, koji je usvojila Vlada RS, navedeno je da je planirana proizvodnja 7 897 gigavat-časova struje.

– Plan proizvodnje veći je za 3,82 odsto od prošlogodišnjeg, zbog povećanja proizvodnje termoelektrana, ulaska novih malih elektrana u pogon i veće proizvodnje u malim elektranama, koje su obuhvaćene sistemom podsticaja obnovljivih izvora energije – navedeno je u elektroenergetskom bilansu.

Termoelektrane bi u ovoj godini trebalo da proizvedu 5 265 gigavat-časova struje, što je rast za četiri odsto u odnosu na 2017, a hidroelektrane 2 285 gigavat-časova, čime bi ostale na nivou prošlogodišnjeg plana. Sve male elektrane trebalo bi da proizvedu 347 gigavat-časova električne energije. Na elektrane u sastavu “Elektroprivrede RS” odnosi se 66 gigavat-časova, što je rast od sedam odsto, a na elektrane u sistemu podsticaja 279 gigavat-časova i ukoliko to bude realizovano njihova proizvodnja će biti veća za čak 36 odsto.

U planu je da ove godine u pogon budu puštene i minihidroelektrane “Bočac dva” i “Bogatić-Nova”.

Dokumentom je planiran i remont termoelektrane “Gacko”, zbog čega njena postrojenja neće raditi 75 dana, dok će mjesec van pogona usljed redovnog godišnjeg remonta biti termoelektrane “Ugljevik” i “Stanari”.

– Elektroenergetski subjekti u RS obezbijediće uredno snabdijevanje svih potrošača, a biće ostvaren bilansni višak od 3 772 gigavat-časa struje – navedeno je u elektroenergetskom bilansu.

Višak će biti ponuđen na prodaju na tržištu struje, koja je godinama jedan od glavnih izvoznih proizvoda RS.

– Ako je suditi po pokazateljima iz januara, kada je plan premašen za pet odsto, te dobroj pogonskoj spremnosti elektrana i boljoj hidrološkoj situaciji, očekujemo da plan za 2018. godinu bude ispunjen. Rastu proizvodnje struje doprinijeće bolja hidrološka situacija u odnosu na prošlogodišnju i kraći remont termoelektrana – kazao je direktor “Elektroprivrede RS” Željko Kovačević.

On očekuje da će hidroelektrane “Bočac dva” i “Bogatić-Nova” biti puštene u rad u drugoj polovini godine.

Ekologija

Instaliranje sistema za odsumporavanje u Termoelektrani “Ugljevik” još traje, a biće nastavljene i aktivnosti koje su rudnici i termoelektrane “Ugljevik” i “Gacko” preuzeli da bi ispunili standarde zaštite životne sredine.

– U ovoj godini očekujemo najveća ulaganja u sistem odsumporavanja sa pratećim postrojenjima – navedeno je u elektroenergetskom bilansu RS.

(glassrpske)