fbpx

Žene u Evropi zarađuju 16 % manje od muškaraca

4

BRISEL – Žene u Evropi danas zarađuju po satu 16,3 odsto manje nego muškarci, saopštila je Evropska komisija povodom obeležavanja Evropskog dana jednakih plata koji ove godine pada 3. novembra.

To znači da, počev od danas do kraja godine, Evropljanke praktično rade besplatno za razliku od muškaraca.

“Jednakost polova, uključujući jednake plate za muškarce i žene, jedna je od osnovnih vrednosti Evropske unije. Ali je tu situacija i dalje daleko od realnosti”, navodi se u zajedničkom saopštenju potpredsjednika Evropske komisije Fransa Timermansa i evropskih komesarki Marijan Tisen i Vera Jurova objavljenom na sajtu Evropske komisije.

“Žene dva mjeseca godišnje rade besplatno za razliku od njihovih muških kolega. To je šokantna i neprihvatljiva nepravda u 21. vijeku u Evropi, zbog čega pod hitno moramo da ostvarimo napredak na tom planu”, dodaje se u saopštenju, i najavljuje predstavljanje Akcionog plana za borbu protiv rodnog jaza u platama kroz narednih nekoliko nedjelja.

U EU, zene su po obrazovanju jednake ili čak obrazovanije od muškaraca, ali to se ne vidi na tržištu rada.

U 2016. godini je 33 odsto žena imalo završeno visoko obrazovanje, a 29 odsto muškaraca, ali je stopa zaposlenosti žena bila za 11,6 procentnih poena manja nego kod muškaraca.

Žene, takođe, nisu u dovoljnoj mjeri zastupljene na najvišim pozicijama u najvećim evropskim kompanijama u EU, pa je tako među 14 predsjednika upravnih odbora, samo jedna žena, a među 20 izvršnih direktora je takođe samo jedna žena.

Izvor: Tanjug