fbpx

Zbog Brexita premjestili 1.000 milijardi funti imovine

brexit shutterstock

Iz Britanije se preselilo ukupno 440 kompanija, više nego što se očekivalo i znatno više nego što je pokazalo istraživanje "New Financiala" iz 2019. godine, kada ih je otišlo 269. U savjetodavnoj kući procjenjuju da ih je zaista otišlo više od 500.

Više od 400 finansijskih kompanija u Velikoj Britaniji premjestilo je aktivnosti, radnike i ukupno hiljadu milijardi funti (1.400 milijardi dolara) imovine u Evropskoj uniji zbog Brexita, a najgore tek slijedi, pokazalo je istraživanje savjetodavne kuće "New Financial".

"Mislimo da su te procjene konzervativne i očekujemo da će brojke s vremenom rasti. Na kraju krajeva, tek smo na završetku početne faze Brexita", zaključak je istraživanja objavljenog u petak.

Evropska unija nije bila široke ruke prema Britaniji u pitanju direktnog pristupa tržištu finansijskih usluga, koje od januara nisu uključene u trgovinski sporazum Unije i Ujedinjenog Kraljevstva.

"Pristup vjerovatno neće odražavati susretljivost pa je možda bolje da se sektor pomiri sa štetom vezanom za Brexit i usredsredi se na podešavanje okvira u Britaniji kako bi bolje odgovarao jedinstvenoj prirodi britanskog sektora finansijskih usluga", sugerišu autori studije.

Otprilike 7.400 radnih mjesta preselilo se iz Britanije ili je otvoreno u novim finansijskim centrima u EU, utvrdio je "New Financial". Bankari upozoravaju da su neki planovi selidbe radnika odgođeni zbog ograničenja putovanja u pandemiji Kovida-19.

Iz Britanije se preselilo ukupno 440 kompanija, više nego što se očekivalo i znatno više nego što je pokazalo istraživanje "New Financiala" iz 2019. godine, kada ih je otišlo 269. U savjetodavnoj kući procjenjuju da ih je zaista otišlo više od 500.

Najprivlačniji je Dablin

Najviše ih je otišlo u Dablin, ukupno 135. Slijedi Pariz, gdje su otišle 102 firme, Luksemburg ih je privukao 95, Frankfurt 63, a Amsterdam 48.

"Preraspodjela njihovih aktivnosti širom Evropske unije vratila je sat nekih 20 godina unazad", zaključuju autori istraživanja.

Banke su premjestile ili premještaju preko 900 milijardi funti imovine iz Britanije u EU, a osiguravatelji i menadžeri imovine prenijeli su preko 100 milijardi, smanjujući poresku osnovicu u Velikoj Britaniji.

"Očekujemo da će Frankfurt dugoročno biti 'pobjednik' kada se radi o imovini, a Pariz će na kraju biti najveći dobitnik u pogledu radnih mjesta", procjenjuju u "New Financialu".

Amsterdam je u januaru Londonu preoteo poziciju najvećeg evropskog centra za trgovanje akcijama i ta činjenica najvidljivije odražava uticaj Brexita na sektor finansija.

U obrnutom bi smjeru 300 do 500 manjih finansijskih kompanija iz Evropske unije moglo otvoriti stalne kancelarije u Britaniji, prognoziraju autori istraživanja, što je daleko manje nego što predviđa većina savjetodavnih kompanija, najavljujući dolazak hiljadu firmi.

Londonski City ostaće u doglednoj budućnosti dominantan finansijski centar u Evropi, ali njegov će uticaj s vremenom slabjeti, što za sobom povlači rizik smanjivanja sadašnjih 26 milijardi funti britanskog viška u trgovini finansijskim uslugama s Evropskom unijom, ističu u "New Financialu".

Izvor: Agencije