fbpx

Zatvaranje brodskih luka u Kini diže cijenu robe u BiH

kontejneri posiljka

Foto: Shutterstock

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Kini došlo je do zatvaranja njihovih brodskih luka, tako da i u BiH postoji opasnost od novih problema u dostavi robe iz te dalekoistočne zemlje, što će dovesti do kašnjenja isporuke, ali i poskupljenje prevoza, ističu naši sagovornici.  

Naime, kako kažu, sve će to dodatno poljuljati globalne lance snabdijevanja koji su već znatno uzdrmani pandemijom korona virusa, ali i sukobom u Ukrajini.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, kazao je za "Nezavisne novine" da dešavanja u Kini svakako imaju uticaj i na domaće tržište.

"Naša ekonomija i kompanije su ovisne o takvom vidu snabdijevanja, tako da se može očekivati da dođe do određenog poremećaja, ali i poskupljenja", kazao je Jašarspahić.

Kako je rekao, uz otežan transport, nedostatak repromaterijala na tržištu, sukob u Ukrajini, sve je dodatni poremećaj na ionako turbulentnom tržištu.

"Ali to bi trebalo da bude prilika da se maksimalno okrenemo domaćoj proizvodnji, domaćim proizvođačima", ističe Jašarspahić.

Kako je dodao, zbog svih tih dešavanja potrebno je imati udruženu proizvodnju robe široke potrošnje, da bi, kako kaže, stanovništvo bilo obezbijeđeno onim što je neophodno za normalan život.

"Izvozno orijentisane kompanije iz BiH imaju sada šansu da se bolje plasiraju", pojasnio je Jašarspahić.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, kazao je za "Nezavisne novine" da od pojave virusa korona imaju problema sa transportom robe s tih destinacija te da su cijene transporta povećane.

"Znamo da je Kina važan spoljnotrgovinski partner, ali samo u domenu uvoza, jer izvoza imamo vrlo malo. Sigurno je da će zatvaranje luka u Kini uticati i na povećanje cijena, ali i na produženje rokova isporuke, što je negativno", kazao je Ćorić, dodavši: "Pogotovo ako se određeni dijelovi ili repromaterijal koristi u proizvodnji".

"Svako kašnjenje, da li bilo dan, dva ili pet, u proizvodnji mnogo znači i donosi određene troškove, a oni nikada nisu dobro došli, pogotovo ako su neplanirani", kazao je Ćorić.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, kazao je za "Nezavisne novine" da svaki dan zatvaranja velikih kineskih luka ima veliki uticaj na globalne trgovinske tokove.

"Remeti se snabdijevanje velikog broja proizvoda ne samo u periodu kada luke ne rade, već i mnogo duže, sve dok se ne nadoknadi i uravnoteži promet. Prije svega se povećavaju troškovi prijevoza robe, ali ako potraje duže onda dolazi i do nestašica pojedine robe ili komponenti za proizvodnju drugih proizvoda širom svijeta i sve se to posljedično odražava na veliki broj proizvoda i njihove cijene", kazao je Gavran.

Kako je rekao, ne može se očekivati trenutni efekat ili drastično poskupljenje, ali svakako da utiče na ionako poremećene tokove snabdijevanja i dodatno doprinosi inflaciji.

"Dugoročno gledano, nestabilnost snabdijevanja iz Kine može navesti neke naručioce da se okrenu bližim tržištima u Evropi pa da se ukaže šansa i dobavljačima iz Bosne i Hercegovine, ali također tu nije riječ o trenutnim ili brzim efektima, već mogućim dugoročnim prilikama", zaključio je Gavran.

Nezavisne