fbpx

Vlada FBiH: Obrtnicima uplaćeno 60 miliona KM

novac pare ekonomija 01

 Iz Budžeta Federacije BiH danas je isplaćeno 59.999.335,49 KM za 24.766 korisnika u FBiH kao pomoć obrtima i drugim samostalnim djelatnostima u uslovima pandemije.

Cilj ove finansijske pomoći je održati zaposlenost, podržati likvidnost, kao i olakšati prevazilaženje posljedica pandemije obrtnicima i drugim samostalnim djelatnostima.

– Podržano je ukupno 44.056 radnih mjesta u Federaciji BiH. Ključ za raspodjelu sredstava je prosječan broj radnika u periodu od 12 mjeseci. Cilj dodjele ove finansijske pomoći je opstanak obrta i ostalih samostalnih djelatnosti, očuvanje radnih mjesta i osiguranje podrške likvidnosti u svrhu ublažavanja negativnih posljedica pandemije COVID-19 – izjavio je federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić.

Finansijska pomoć namjenjena je za refundaciju već isplaćenog dijela bruto plata za uposlenike, odnosno dijela doprinosa koji se obračunavaju na propisanu osnovicu za obračun doprinosa za vlasnike.

Pravo na dodjelu finansijske pomoći po ovoj uredbi ostvarili su svi obrti i ostale samostalne djelatnosti, koji uredno izmiruju svoje obaveze, a na osnovu službenih evidencija Porezne uprave Federacije BiH, kao i Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Ovakav vid dodjele pomoći proveden je elektronskim putem i bez dostavljanja dokumenata, a na osnovu službenih evidencija.

– Uspjeli smo ovaj proces provesti potpuno digitalno, tako da aplikanti nisu imali nikakvih troškova. Federalno ministarstvo razvoja, obrta i poduzetništva napravilo je aplikaciju i otvorilo link preko kojeg smo komunicirali s korisnicima. Naša namjera je pomoći onima koji su najviše pogođeni pandemijom i koji su osjetili njene posljedice u ovim oblastima – rekao je ministar Zukić.

Uplatu sredstava podržanim korisnicima izvršilo je Federalno ministarstvo finansija u saradnji s Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta.

Sredstva su uplaćena u skladu sa Uredbom o finansijskoj pomoći obrtima i drugim samostalnim djelatnostima, koju je Vlada Federacije BiH usvojila u oktobru 2021. godine, te Odlukom o utvrđivanju liste korisnika finansijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima donesenom prošlog mjeseca.

Uredba je rezultat nastojanja Vlade Federacije BiH za nastavak iznalaženja mjera pomoći privredi, usljed poteškoća u poslovanju subjekata male privrede, a Odlukom je utvrđena lista korisnika finansijske pomoći za period od 01.08.2020. godine do 31.07.2021. godine i iznos dodjeljenih sredstava po Uredbi, s ciljem ublažavanja negativnih posljedica pandemije.

(Biznis.ba)