fbpx

Ukidanje PDV-a: Mlijeko bi palo na 1,5 KM, ulje na 4,7 KM

ulje brasnojpg

Foto: Hercegovački portal

Preostaje da zakonske izmjene usvoji Dom naroda Parlamenta BiH, no, kako bi postale i operativne, potrebno je provesti određene procedure na terenu.

Usvajanjem izvješća Zajedničkog povjerenstva Parlamentarne skupštine o identičnom tekstu izmjena Zakona o PDV-u, BiH je na korak bliže dobivanju rješenja kojim bi se na osnovne životne namirnice ukinuo PDV, odnosno uvela stopa od nula posto, piše Večernji list BiH.

Preostaje da zakonske izmjene usvoji Dom naroda Parlamenta BiH, no, kako bi postale i operativne, potrebno je provesti određene procedure na terenu.

Predrag Kožul, zamjenik predsjedatelja Kluba HDZ-a i stranaka Hrvatskog narodnog sabora u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, za Večernji list kaže kako su zakonske izmjene usvojene u Zastupničkom domu, što znači da zakon još nije stupio na snagu, a da bi se to dogodilo, potrebno je da isti tekst usvoji i Dom naroda. Reagiranja Hipotetski govoreći, ako bi primjena zakonskih izmjena počela na vrijeme te ako bi trgovački lanci krenuli u snižavanje cijena u skladu s činjenicom da bi PDV na osnovne životne namirnice pao sa 17 na 0 posto, uslijedio bi solidan pad cijena.

Stopa od nula posto, podsjećamo, predviđa se za lijekove, brašno, kruh, mlijeko i mliječne proizvode, ulje, jestive masnoće životinjskog i biljnog podrijetla, sol, šećer, dječju hranu i sjemenski materijal. Uvidom u prosječne cijene prehrambenih proizvoda, i to za mjesec srpanj, a koje objavljuje Agencija za statistiku, moguće je izračunati i koliki bi pad uslijedio ako bi se od cijena oduzelo 17 posto. Prosječna cijena ulja u srpnju je iznosila 5,6 maraka po litri, a oduzimanjem 17 posto, što je 0,95 KM, cijena litre ulja pala bi na oko 4,65 KM.

Primjenom iste matematike na cijene mlijeka imali bismo sljedeću situaciju - prosječna cijena po litri u srpnju je iznosila 1,8 maraka, a oduzimanjem 0,30 KM, cijena bi pala na 1,5 KM. Prosječna cijena kilograma šećera bila je 2,2 marke, a primjenom predloženih zakonskih rješenja pala bi na 1,8 maraka.

Međutim, kao što je poznato, ekonomija je mnogo kompleksnija znanost pa i struka smatra da je praktički nemoguće očekivati oduzimanje 17 posto od postojećih cijena zbog niza čimbenika.

Željko Šain, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, kaže kako je odluka nedovoljno pripremljena, a kao dokaz uzima reakciju UNO-a koji je utvrdio da je zakonsku izmjenu nemoguće provesti u djelo u zacrtano vrijeme. Navodi i kako nema adekvatnog obračuna kako sa stajališta priljeva u proračun tako i sa stajališta standarda. Ipak, hipotetski, kada bi sve to bilo riješeno i kada bi odluka stupila na snagu, Šain kaže da bi cijene pale za određeno razdoblje, međutim, u pitanju je i rastuća inflacija, a otvoreno je i pitanje što bi uslijedilo nakon slabijeg punjenja proračuna.

Mjere njegov je stav kako se situacija ne može popraviti ad hoc odlukama, nego da su potrebna sustavna rješenja i mjere u bh. ekonomskom prostoru.

Podsjećamo, ranije su iz UNO-a ukazali kako prijedlog izmjena Zakona nameće obvezu izmjene pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, obrasca PDV prijave, izmjene stopa i evidencija u vezi s fiskalnim blagajnama, izmjene softvera i poreznih evidencija kod obveznika registriranih za PDV koje nije moguće izvršiti u roku od osam dana od dana donošenja zakona, što isti, smatraju, čini neprovedivim.

Iz UNO-a ističu i kako tek nakon okončanja procedure i usvajanja pravilnika nastaje obveza prilagođavanja računovodstvenih i softvera za podnošenje PDV prijava, fiskalnih uređaja i poslovnih evidencija koje zahtijevaju značajno vrijeme i troškove kako za UNO tako i za obveznike neizravnih poreza. Zbog svega navedenog njihova je ocjena da bi primjena bila moguća najranije u roku od šest mjeseci nakon objave izmjena zakona.

Izvor: Večernji List