fbpx

U Bosni i Hercegovini blokirana 100.792 računa poslovnih subjekata

Centralna banka BiH 55

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) objavila je ažurirani popis blokiranih računa poslovnih subjekata u Bosni i Hercegovini u kojem je navedeno da su krajem aprila bila blokirana 100.792 računa poslovnih subjekata, a da 54.762 firme imaju blokiran bar jedan račun.

U odnosu na prethodni mjesečni izvještaj, kraj marta, broj blokiranih računa poslovnih subjekata smanjen je za 28, a broj firmi koje imaju bar jedan blokiran račun povećan je za 81.

U novom izvještaju, koji sadrži 4.048 stranica, pobrojani su poslovni subjekti iz svih sfera društvenog života, od privrednih preduzeća, prodavnica, frizerskih salona, benzinskih pumpi, apoteka, ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga i firmi. Na ovom popisu se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, općine te sportski savezi.

U prvom izvještaju Centralne banke Bosne i Hercegovine, objavljenom početkom novembra 2012. godine, broj blokiranih računa poslovnih subjekata u Bosni i Hercegovini iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.

Agencije