fbpx

U 283 kontrole u Federaciji BiH zatečeno 100 radnika ‘na crno’

ugostiteljstvo 88

 Foto: Ilustracija

Inspektori Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine su u protekla tri dana na području Sarajeva, Mostara, Neuma, Međugorja i Jablanice izvršili 283 inspekcijske kontrole tzv. akcije kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine, pekarstva i druge uslužne djelatnosti.

U izvršenim kontrolama otkriveno je sto neprijavljenih radnika, 94 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, 24 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 25 objekata koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa, piše Biznis.ba.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćeno je 26 objekata i izdata su 193 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 399.250,00 KM.

“Aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije će se nastaviti i u narednom periodu, stoga se pozivaju porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima”, navodi se u saopćenju Porezne uprave FBiH.

Također, pozvali su porezne obveznike koji nisu blagovremeno podnijeli prijave poreza na dohodak i doprinosa da ih što prije podnesu, da provjere ispravnost podnesenih Obrazaca MIP-1023 i da plate javne prihode.

“Porezni obveznici kod kojih je najavljen inspekcijski nadzor, a koji nisu podnijeli sve porezne prijave, pozivaju se da to urade što prije”, stoji u saopćenju.